IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облаците над директора на НЗОК се сгъстяват

И здравният министър поиска оставката на Пламен Цеков заради "липсата на прозрачност в работата на касата и на диалог между институциите"

15:59 | 28.06.13 г. 2
Облаците над директора на НЗОК се сгъстяват

Здравният министър Таня Андреева се присъедини към исканията на съсловни и пациентски организации за оставката на директора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков. Андреева заяви това от парламентарната трибуна в отговор на въпрос на Мая Манолова от БСП относно състоянието на бюджета на НЗОК, предава агенция „Фокус“.

Според министъра сме свидетели на непрозрачност в работата на НЗОК, липсва и нормален диалог между институциите – Министерство на здравеопазването, НЗОК и Народно събрание. По думите й има преразход със 17 млн. лв. в изразходваните средства от здравната каса за лекарства и с 15 млн. лв. за болнична помощ.

Министърът обясни, че нееднократно е настоявала за информация за финансовото състояние на НЗОК и по-конкретно дали ще се изплати изработената от болниците дейност, както и каква част от средствата, предвидени за лекарства за онкологични заболявания, са изразходвани. На запитванията Андреева е получила отговор, че и по двете пера има преразход на средства, но информацията не е била пълна, а управителят Пламен Цеков  отказал да даде повече данни.

От Българския лекарски съюз съобщиха в изявление до медиите, че Управителният съвет на организацията е взел решение докато д-р Пламен Цеков е управител на Националната здравноосигурителна каса, да не преговаря за следващия Национален рамков договор.

От БЛС посочват, че през последните дни в централата на организацията са постъпили десетки писма от болнични мениджъри, които сигнализират за закъснели плащания от страна на НЗОК. При тази обстановка преговорите са безсмислени и обречени на неуспех поради стила и метода на работа на управителя, е позицията на БЛС, която е била представена и пред депутатите от Комисията по здравеопазване към Народното събрание.

Според председателя на съсловната организация Цветан Райчинов наред с всички други проблеми, отклонените средства от бюджета на касата, прехвърлянето на дейности от МЗ към НЗОК, без да са обезпечени финансово, липсата на реакция от страна на д-р Цеков при поредното вливане в държавния бюджет на 40 млн. лева от здравни осигуровки, е достатъчно основание той да подаде своята оставка.

Министърът на здравеопазването поиска оставката ми, защото изпълнява политическа поръчка, каза Пламен Цеков. Това е политическа поръчка на БСП, на управляващото мнозинство, на Тройната коалиция, твърди той. По негови думи преди две седмици управителният орган на БСП е взел решение за смяната на шефа на касата.

Това е политическа атака, в която са въвлечени редица личности, които представляват и институции и себе си, но целта е да се създаде едно усещане за нетърпимост спрямо управителя на НЗОК, за да има мотив за искане на неговата оставка. Много по-лесно ще бъде, ако политическите лица, които управляват България, заявят политическата си позиция и кажат: „Ние извършваме една политическа смяна” и да направят един дебат в Народното събрание. Аз съм убеден, че Народното събрание в това мнозинство може да смени всеки в тази държава и най-малко аз мога да се противопоставя на това”, каза още Пламен Цеков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
kane
преди 10 години
Реално твоят коментар е анти български!Как разбра че парламента е "нелигитимен" и защо?Защото не изглежда така като ти би искала!Защото имаше избори преди 2 месец ли? Ти обиждаш сънародниците си. Мен например с такива тези. Извинявай, но парламента се реди от гласоподавателите и ако ти искаш той да отразява истинския глас на българите то подкрепи ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ в РБНо знаеш какво. Ако 99% от избирателите гласуват за парламент, то той пак ще ти изглежда като "нелигитимен", защото просто си избрала грешната страна на гледна точкап.с.наистина изявленията ти са деградивни и това ги прави анти-български
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Облаците над цяла България са градоносни!Имаме реално нелигитимен парламент, който получава платем кворум и взема решения със смешен брой гласове.Това правителство е антибългарско!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още