IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се отказва от „Южен поток“, ще си сътрудничи с Турция*

Москва не може да изпълни газовия проект заради противопоставянето от страна на Европейския съюз, заяви Владимир Путин в Анкара

20:34 | 01.12.14 г. 50
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин и Ердоган по време на пресконференцията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин и Ердоган по време на пресконференцията. Снимка: Ройтерс

Русия ще се откаже от газопровода „Южен поток“. Кремъл може да си сътрудничи с Турция за строителството на газова връзка за Южна Европа. Това съобщава руският президент Владимир Путин след срещата си със своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган, предава AP.

Малко по-рано директорът на "Газпром" Алексей Милер директно обяви проекта "Юген поток" за закрит. Това стана на пресконференция след преговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Путин заявява, че Русия не може да изпълни проекта „Южен поток“ заради противопоставянето от страна на Европейския съюз. Тръбата трябваше да мине през Черно море и България, за да снабдява Южна Европа, заобикаляйки Украйна.

„Ако Европа не желае изграждането (на „Южен поток“), то тогава той няма да бъде изграждан“, казва той, цитиран от Ройтерс.

Решението си руският президент мотивира с позицията на Европейската комисия, която "не помогна, а създаде пречки" по пътя на "Южен поток", както и с отказа на България да позволи започването на работа на нейна територия.

„Ние не можем да започнем строителството в морето, докато не получим разрешение от България“, казва Путин, цитиран от ТАСС. „Това е нелепо и мисля, че е ясно за всички".

„Би било абсурдно да се започне проект в Черно море, по дъното на което трябва да минава газопровод за стотици милиони долари, след това да стигне той до българския бряг и там просто да спре", казва Путин. Според него „Газпром“ е готов да започне строителството на съоръжението, което е с мощност от 64 милиарда кубически метра газ годишно, „още вчера , но ако Европа не иска – няма да го направим".

Руският президент дори предлага на България да поиска обезщетение от Европейския съюз заради пропуснати ползи във връзка с проекта.

„България винаги е твърдяла, че е много заинтересувана от създаването на" Южен поток", но ако тя не може да действа като суверенна държава, след като тя има и други ангажименти, това вече не е наша работа", казва още Путин.

Проектът "Южен поток" бе роден през 2012 г. Дългият около 2400 км. Тръбопровод трябваше да бъде построен под ръководството на руския енергиен концерн „Газпром“ и да доставя годишно до 63 млрд. кубически метра газ през Черно море до ЕС. Проектният обем на инвестицията възлиза на около 16 млрд. евро.

Според руския държавен глава Москва трябва да увеличи газовите доставки за Турция и може да си сътрудничи със страната за строителството на газова връзка на границата с Гърция.

Путин пристигна в Анкара, придружаван от голяма делегация, включително и от 10 министри, за официални разговори, касаещи търговията и желанието на Турция за намаляване на цените на руските газови доставки.

След срещата между двамата държавни глави Русия ще намали цените на природния газ за Турция с 6% от 2015 г. и ще й доставя още 3 млрд. кубични метра, предава Ройтерс.

Двете страни се договориха да строят морски газопровод към Турция, като по-голямата част от горивото по него ще се насочи към турско-гръцката граница, където ще бъде построен нов газов разпределителен център (хъб).

"Днес подписахме меморандум с Botas за строителството на морски газопровод през Черно море с капацитет 63 млрд. куб. м годишно", каза Алексей Милер. По думите му за нуждите на местния пазар ще остават около 14 млрд. куб. м, а останалото ще влиза на пазара на ЕС през границата с Гърция.

Двете страни, които са основни търговски партньори, си поставят за цел повишаване на обема на двустраната търговия от 33 млрд. до 100 млрд. долара до 2020 г.

Русия задоволява по-голямата част от газовите нужди на Турция и е напът да изгради първата ядрена централа в страната. Турските строителни фирми също са активни в Русия, докато милиони руски туристи пътуват до Турция всяка година.

Още преди дни  високопоставени руски представители започнаха да спекулират, че "Южен поток" е под сериозен въпрос. "Русия е готова да построи „Южен поток“, ако ЕС има нужда от проект, който да намали рисковете по транзита на руски газ към общността", заяви министърът на икономическото развитие на страната Алексей Улюкаев. „Южен поток“ е начин за гарантиране и намаляване на риска за европейските потребители. Ако европейските потребители имат нужда от намаляване на рисковете, то ние ще построим „Южен поток“. Ако нямат – няма да го строим“, коментира той, цитиран от руското издание „Взгляд“.

Припомняме, че „Южен поток“ се изправи пред редица трудности в Европа. През юни 2014 г. "Южен поток" беше обявен за замразен от тогавашния премиер Пламен Орешарски заради наказателна процедура, която Брюксел стартира срещу България. Подозренията на Комисията са за непрозрачна процедура за избор на изпълнител на проекта на българска територия.

През септември Европейския парламент призова в незаконодателна резолюция властите в Съюза да отменят редица споразумения в енергийната сфера и едно от тях е за строителството на „Южен поток“.

Самата ЕК още от началото на годината се опитва да постигне договореност с руските власти, че газопроводът ще отговаря на европейските изисквания за либерализация на енергийния пазар. Москва обаче твърдо е на позицията, че проектът е международен и отказва да поиска изключение от правилата, както направи преди години със „Северен поток“.

*Актуализирано в 21,15 часа

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

26
rate up comment 25 rate down comment 12
dr.5rov
преди 9 години
А иначе тази вест дори и да става въпрос за политически проект е тежък шамар (пореден) за нашата върхушка от всякакъв вид и калибър. Че то кой още не и би шамари. То европейски бюрократи ли не бяха, то американски пратеници ли не бяха, кой ли не още.А иначе то съобщението е ясно - от Турция към Гърция. Така Гърция ще стане разпределителна зона за газ и от Русия и от Израел и от Сирия, когато Асад падне (или се съгласи) и Катар най-сетне започне строежа газопровода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 21 rate down comment 29
Ironhorse
преди 9 години
Бегай да обменяш рублите в долари, че потъването на рублата е по-бързо и от на Курск.Иначе, да каквото е зле за фашистка русия е добре за България.Путин извърши преврат в България през 2013 и трябва да си плати за това.Колкото повече се отскубваме от хватката на путин, толкова повече свободна пазарна икономика, без монополи като Лукойл дето все не сваля цените на бензина и нафтата и от както е закупен Нефтохим все е на загуба рафинерията.Но рублофилите и бялата златка гледат Дънди прешърс.Та като казах Дънди прешъс, са платили ДАНЪЦИ за 2013 в размер на 200 милиона лева.Лукойл 0 лева и така 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 30 rate down comment 16
dr.5rov
преди 9 години
Чугунено конче, тук е все пак икономичски форум. Има много други места където можеш да си злобееш на воля и то сред съмишленици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 25 rate down comment 15
STRAHO
преди 9 години
Мда много странно изглеждаме отстрани. То да е само тази загуба. Погледни и с парите от ЕС какво става! Ако какво да кажа не знам. Виж го на списалия над теб например какви ги пише. Радва се че Путин бил слаб , че Русия била гонена и прочие глупости! Това мисъл на разумен човек ли е? Такива ги има много в БГ Тези хора избират елита на БГ . Разсъждават като привърженици на футболни отбори. "Аз съм за Манчестър ууууу долу Ливърпул" ха ха ха Нямам думи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 24 rate down comment 38
Ironhorse
преди 9 години
Днес путин е безпомощен, слаб, ядосан и злобен.Украйна го изрита, ние го изритахме след едногодишни протести, сега и Молдова го ритна.На петоколонниците, които са взели комисионни им препоръчвам да правят завещание. Ще ходят на гости при Луканов и Кюлев.Днес България се отдалечи от мафията в Кремъл и фашистка русия на путин.Скоро няма да има ***, защото и финансирането ще бъде прекратено.Не случайно Захари Стоянов е проклел царска Русия, която след като изгони турците ни пороби за около 140 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 27 rate down comment 29
Ironhorse
преди 9 години
Днес е особено тежък ден за *** ...Петролът е поел не към 50, а се коментират цени от 40 долара за барел.Рублата е като Курск.Сега Путин изока за ЮП.Първо, в договора подписан от Олигарски няма фиксирана клауза за транзитните такси.Второ евентуално, може би едва ли не тези коментирани 400 милиона щяха да се плащат ако е запълнен капацитета на тръбата и след изплащането, което се планираше да стане след 20 години.А на форумните *** мога да кажа, че няма да се строи никакъв нов газопровод до Турция.Годишното потребление на Турция е около 45 милиарда м3.Син поток е натоварена на 50 %, по технически причини, няма такава станция, която да осигури такова налягане.Именно за това за ЮП се предвиждаха най-големите в Света компресорни станции.Къде ще ги дене Турция нови 63 милиарда м3 ?!Италия беше поставила условие да купува газ ако изгради подводната част.Израел вече е внесъл официално предложение за изграждане на газопровод през Кипър до Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 34 rate down comment 13
michaelis4
преди 9 години
*** и турците ме кефят ... Ше прайим ли ефенди прайм подписваме и точка. Нашите не моат сложат 5 тръби за 2 години, не моат да се разберат кой колко ше открадне, *** странното племе сме ние и за тва нямаме нищо.И статията нищо не спомена за билатералната търговия на Турция и Русия в техните си валути защото те имат вече такова споразумение, с Иран в момента се работи по тоя въпрос и долари йок му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 37 rate down comment 10
STRAHO
преди 9 години
Като "син поток" нали !? ;) Е ....него го има отдавна и искат още. Трябва да са много глупави турците. Като им гледам прогреса във всички сфери май тука при нас са глупаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 15 rate down comment 14
mathematician
преди 9 години
И още нещо не ви ли прави впечатление, че за ЮП се говори поне от 15 години. И изведнъж последната година се разбързаха като обстановката се нажежи.Освен подписи и приказки не знам нещо да е правено по него. Имаше няколко съобщения, че били докарали кораб, тръби, етц. Ама дали е истина. Пък и колко струва цялата операция има няма половин милион.За половин милион добра пропаганда си направиха. Като се има предвид, че на Льо Пен и изсипаха 40 милиона тука направо им е излязло без пари. :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 16 rate down comment 25
MZ/X
преди 9 години
Факт е, че едно от искането на САЩ Москва да спре да шантажира Украйна с Южен Поток е факт. Путин явно е решил постепенно да тръгне към споразумение и да спре конфронтацията с надеждата, че така ще бъдат вдигнати санкциите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още