IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

37 млн. лв. са инвестирани в ремонта на 110 км второкласни пътища

Целта е да се улесни движението на туристи до Банско, Добринище и Юндола

14:03 | 13.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Завърши рехабилитацията на 53 км от пътя Юндола – Разлог (II-84) и на 57 км от път Разлог - Банско - Гоце Делчев – Садово (II-19), съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Отсечките са основно ремонтирани по програма „Транзитни пътища V“, която се финансира от Европейската инвестиционна банка и републиканския бюджет. Инвестицията е за около 37 млн. лв.

Съкращава се времето за пътуване между областите Благоевград и Пазарджик и населените места в региона. Подобрената пътна инфраструктура ще повиши туристическия поток до планинските курорти – Банско, Добринище и Юндола.

Ще се улесни и тежкотоварният трафик, пътуващ от магистрала „Тракия“ към ГКПП „Илинден“, който използва направлението поради по-малката натовареност на граничния пункт и по-пряката връзка с Гърция.

На пътните участъци са положени асфалтови пластове, подобрено е отводняването, почистени и ремонтирани са водостоците, подменена е вертикалната сигнализация и ограничителните системи и е положена нова хоризонтална маркировка.
На път II-84 Юндола – Разлог и на път II-19 в Банско е усилена пътната конструкция. Ремонтирани са всички мостови съоръжения, на които са изградени нови тротоарни конзоли, подменена е хидроизолацията, поставени са ограничителни системи и парапети. Мост над река Места при км 100+400 е с нова пътна плоча и тротоарни конзоли.

Новата второкласна пътна мрежа бе открита от премиера Бойко Борисов, министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и председателя на АПИ инж. Лазар Лазаров.

Министър Павлова благодари на българските фирми – изпълнители по проекта за положените усилия и подчерта, че с тяхна помощ е завършен участъкът. Тя припомни за фалиралите преди това европейски изпълнители, което е  забавило довършването на обекта, съобщават от МРРБ.

Лиляна Павлова подчерта, че са направени всички необходими инвестиции, а догодина ще бъде изградена връзката от Банско до Баня, с което ще се затвори изцяло цикълът на пътната инфраструктура и няма да има пътища, които се нуждаят от допълнителна рехабилитация в този регион.

Общо  40 млн. лв. от държавния  бюджет и от Европейската инвестиционна банка  са инвестирани и вложени във важни пътища в региона, подчерта министърът.

Изпълнител на лот 22А от програма „Транзитни пътища V“ е „ЕМ Строй Галчев инженеринг“ ДЗЗД. Строителният надзор е осъществен от „Рутекс“ ООД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още