IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магазините в Ница усещат все по-голям икономически натиск след атентата

Франция изживя трето голямо нападение за по-малко от две години, което влияе на привлекателността на страната

13:20 | 18.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Магазинът за специални хранителни стоки на Тома Бенилуз в Ница, разположен на около 450 м от яхтеното пристанище на града, има табела с надпис на английски, която рекламира безплатна доставка на вино, алкохолни напитки и шампанско до пристанището. Той очаква обаче да направи доста по-малко доставки това лято след терористичното нападение в четвъртък, което отне живота на поне 84 души, коментира Bloomberg.

Със сигурност ще има последици“, казва той в интервю от магазина си Aperitiv в събота. „Мисля, че хората или ще съкратят престоя си тук, или ще отменят пътуванията си. Логично е предвид това, което се случи“.

Опасенията на Бенилуз са както естествени, така и широко отхвърляни от икономистите, които проучват основните терористични атаки от разрушаването на кулите близнаци в Ню Йорк на 11 септември 2011 г. до убийството на журналисти в сатиричния вестник Charlie Hebdo в Париж в началото на 2015 г. Те почти не намират доказателства за устойчиви последици за растежа. Въпреки това, след като Франция изживя трето голямо нападение за по-малко от две години, фокусът започва да се измества към влиянието, което подобни шокове имат върху привлекателността на страната пред туристите.

Повторението на събитията може да има невиждани в миналото последици“, казва Филипе Вахтер, главен икономист в Natixis Asset Management в Париж. „Последствията за имиджа на Франция вероятно ще бъдат определящ фактор“.

За Франция – най-посещаваната страна в света по някои показатели, където около 84 млн. туристи годишно генерират около 7% от икономическата активност, залозите са високи. Според Бенилуз летният сезон в средиземноморския град вече е бил средно силен заради терористичните атаки в Париж и Брюксел, както и заради стачките в транспорта в края на май и юни.

Има много хора, които си казват „Да не ходим там, би било лудост“, казва собственикът на магазина.

Това, което Бенилуз усеща на място, се вижда и от официалните данни. Броят на чуждестранните туристи във Франция е спаднал с 8,7% на годишна база през четвъртото тримесечие, когато терористи отнеха живота на 130 души в и около Париж, и отбелязва понижение от още 2,7% през първите три месеца на 2016 г., твърди националната статистическа служба на Франция Insee.

Чужденците може да започнат да възприемат Франция като рискова страна“, казва Вахтер от Natixis. “Това може да се отрази и на инвестициите“.

Всичко това идва, докато Франция изживява първото си реално възстановяване от кризата с държавния дълг в еврозоната насам, която разтърси континента през 2011 и 2012 г. Финансовото министерство очаква ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,5% през тази и следващата година, което е най-бързото годишно разширяване от 2011 г. насам.

Президентът Франсоа Оланд се похвали с подобрението през пролетта, припявайки с мантрата, че „нещата стават все по-добри“. Сега икономистите ще търсят признаци за ново забавяне, като Insee трябва да представи последните си данни за бизнес доверието в четвъртък.

Обратно в Ница Филипе Бутон, който продава аксесоари и сувенири в магазин в Стария град, повтаря опасенията на Бенилуз и подчертава, че градът остава в траур.

Онези туристи, които са тук, засега може би ще останат, но след това, с новодошлите, не знам какво ще се случи тогава“, казва той. „Жалко е предвид всички тези жертви да говорим за бизнес, мисля преди всичко за тях. Това наистина е несправедливо“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още