IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на производствените цени продължава вече 4 месеца

Темповете на намаление обаче се забавят, точита НСИ

13:41 | 30.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Производствените цени в България през октомври забавят темповете на спад до 0,7% на годишна база, съобщава Националният статистически институт (НСИ).

Понижението е по-малко от това през септември, когато индексът на производствените цени отчете намаление с 2% спрямо същия месец на 2015 г.

През август беше отчетена същата тенденция – тогава общият индекс на цените в промишлеността отбеляза понижение от 2,7% на годишна база. През юли намалението беше още по-голямо – 4,3%.

НСИ отчита понижение на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 4%. Увеличение е регистрирано в добивната промишленост и в преработващата промишленост – съответно 1,2%, и 0,3%.

През миналия месец производствените цени нарастват с 0,6% спрямо септември. В преработващата промишленост ръстът достига с 0,8%, а в добивната промишленост - 0,1%. При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

По-съществено е увеличението на цената за производство на изделията в преработващата промишленост, отчита  НСИ. 

Повишение се наблюдава при производството на напитки - с 0,6%, на облекло и превозни средства, без автомобили - по 0,5%, а намаление е регистрирано при производството на изделия от други неметални минерални суровини и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - по 0,1%.

По-съществено се увеличават цените при обработката на кожи. Промяната се отразява на изделията от обработени кожи без косъм с поскъпване от 2,9%.

По-скъп с 2,5% излиза и ремонтът и инсталирането на машини и оборудване. С  1,8% се увеличават цените на производител при направата на лекарствени вещества и продукти.

От НСИ регистрират намаление с 2,5% при направата на хартия, картон и изделия от хартия и картон, както и при производството на химични продукти.

Цените на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври е с 0,4% над равнището от септември, изчислява НСИ.

Увеличение е регистрирано в преработващата промишленост - с 0,7%, и в добивната промишленост - с 0,1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

В преработващата промишленост се наблюдава нарастване на цените през октомври спрямо предходния месец при производството на основни метали - с 1,6%, при производството на напитки - с 0,6%, при производството на облекло и при производството на химични продукти - по 0,4%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври 2016 г. спада с 1,4% в сравнение със същия месец на 2015 г. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 0,9%, в преработващата промишленост - с 0,2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,7%.

По-ниски цени в преработващата промишленост спрямо октомври 2015 г. са отчетени при производството на химични продукти - с 4,6%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2%, производството на електрически съоръжения - с 1,7%.

Нарастване на цените се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2,9%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2,8%, производството на превозни средства, без автомобили - с 1,8%.

Цените на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през октомври се увеличава с 0,9% в сравнение със септември. По-съществено увеличение спрямо септември - с 0,7%, се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили. Производството на облекло, лекарствени вещества и продукти, компютърна техника, електронни и оптични продукти струва на предприятията с 0,5% по-скъпо.

Статистиците отчитат намаление с 0,2% при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон и при производството на изделия от други неметални минерални суровини.

Индексът на цените на производител на международния пазар през октомври се увеличава с 0,5% на годишна база. В преработващата промишленост нарастването е с 0,8% спрямо същия месец на миналата година.

С 5,4%се увеличават цените при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели.

С 4,1% струва по-скъпо на фирмите обработката на кожи и направата на изделия от обработени кожи без косъм - 

Намаление на цените се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 9,3%, докато направата на компютърна техника, електронни и оптични продукти поевтинява с 2,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още