fallback

Иван Сотиров: Стремежът към социализъм заплашва просперитета на Европа

Липсата на сериозно желание от страна на инвеститори за участие в проекта АЕЦ “Белене” е оценка за него, посочи политикът, който е бивш зам. - председател на СДС

11:34 | 16.04.19 г. 4

Свидетели сме на едно крайно политическо "олевяване", заплашващо основните демократични принципи, на които се гради просперитетът на Европа. За това предупреди инж. Иван Сотиров, политик, бивш зам.-председател на СДС, в предаването “Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира отношенията между Европа и САЩ в контекста на НАТО.

“Европейският съюз (ЕС) трябва да има своите акценти към обезпечаването на общата сигурност, посочи политикът. "Абсурдно е Европа, която като икономически параметри е съизмерима със САЩ и има по-голямо население, да разчита на Щатите за сигурността си. ЕС трябва да има паритет по отношение на въоръжението си в рамките на НАТО”, посочи той.

Според Сотиров притеснителни за Алианса “далеч не са страни като Русия или Турция”. “Европа и Западът са прекалено силни като ресурси, за да може Русия или Турция да са проблем за тях. Китай е малко по-сериозна заплаха, защото има капацитет, но ако Брюксел и Вашингтон потърсят решението, биха се справили и с този проблем” отбеляза той и напомни, че е важен и контекстът, в който Доналд Тръмп беше избран за държавен глава на САЩ.

По думите му появата на Тръмп в САЩ идва в резултат на едно крайно олевяване, което създава кризи и компроментира западните демокрации. “Ако не се преодолее този стремеж към социализъм, който е пагубен за европейската общност, нещата отиват в една много лоша посока, смята политикът. "Стремежът към социализъм, на който сме свидетели, се изразява във въвеждането на все повече регулации, пречещи на либералните принципи и свободната конкуренция, които са в основата на просперитета на Запада.”, посочва още той.

Сотиров е категоричен, че участието на Китай в проекта АЕЦ “Белене” е необосновано.

“Ако се спази предварително заявеното от правителството, то би трябвало Китай да не може да участва в проекта, защото е ясно, че страната търси предварителни гаранции. Това обаче, вече превръща този проект в поредната социалистическа авантюра, която няма никаква икономическа логика. Ако този проект беше рентабилен, щеше да има далеч повече инвеститори за него, убеден е Иван Сотиров. "Липсата на сериозно желание от страна на инвеститори за участие в проекта е достатъчна оценка за проекта. Колкото по-бързо се прекрати той, толкова по-малко ще плащат гражданите", допълва той.

Какво още коментира Иван Сотиров по темата вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:47 | 06.09.22 г.
fallback
Още от виж още