fallback

Какви са перспективите пред новия икономически съюз на Африка

На този етап България не съумява да се възползва от възможностите, които предлага „Черния континент“, коментира доц. д-р Едуард Маринов, преподавател в НБУ

14:20 | 09.07.19 г.

Новосъздадената зона за свободна търговия в Африка е напът да се превърне в най-големия икономически съюз в света, веднъж щом заработи официално от 1 юли 2020 г. Но какви са перспективите пред една толкова широка общност, която през годините е била разкъсвана от толкова много политически различия? Прогноза за това дава доц. д-р Едуард Маринов от Нов Български Университет (НБУ) в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в която акцентира най-вече върху огромния потенциал на неразработения пазар от концентрацията на младо население сред 55 страни.

„28% от населението в света под 15 години живее в Африка. Това показва потенциала на континента, защото там са бъдещите купувачи и бъдещата работна сила“, коментира той обяснява, че един от големите проблеми пред новото формирование е, че в момента има действащи 18 различни общности в Африка. – Това е и причината за слабата вътрешна търговия на континента, смята д-р Маринов. Едва 15-17% от общата търговия на страните се дължи на междусъседските им отношения, докато в Азия процентът е 50, а в Европа достига цели 70.

По думите на учения сред основните предизвикателства е инфраструктурата. “Времето, което отнема за една стока да стигне от Нигерия до Южна Африка през континента, е доста по-голямо, отколкото една стока от Китай да стигне до Южна Африка. Друг основен проблем е липсата на административен капацитет“, посочи доц. Едуард Маринов.

Според него на този етап България не съумява да се възползва от възможностите, които предлага „Черния континент“.

“Основно изнасяме суровини в тази посока, но не е изключено в обозримо бъдеще да затвърдим позициите си на този пазар, като се превърнем в един от основните партньори на новосформирания икономически съюз, стига да започнем да изнасяме стоки с по-висока добавена стойност”, коментира още преподавателят в НБУ.

Повече от анализа на доц. Едуард Маринов може да видите във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:19 | 08.09.22 г.
fallback
Още от виж още