IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задават ли се тъмни облаци за руската икономика?

Според икономическия съветник на Путин страната може да изпадне в техническа рецесия до края на годината

17:34 | 05.08.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Данните за полугодието все още не са изкарани, статистическата агенция „Росстат“ следва да публикува прогнозите за брутния вътрешен продукт (БВП) за второто тримесечие след няколко дни. Но в навечерието на това президентския съветник Борис Титов предупреждава за лошо развитие. „Институтът за икономика на растежа Столипин", чийто борд на директорите Титов оглавява, заяви, че страната вече е заплашен а от техническа рецесия.

Експертите на института стигат до заключението в изследване, което разглежда под лупата преди всичко ситуацията при малките и средните предприятия в Русия. Според доклада броят им намалява със седем до осем процента в рамките на една година. В абсолютно изражение броят на средните компании е намалял с 1500, за малкия бизнес свиването е с 18 200.

В същото време обаче броят на микропредприятията, т.е. дружествата с по-малко от десет служители, се е увеличил значително. Много от собствениците на малък бизнес са се свили до микропредприятия, обясняват тенденцията експертите. „Предвид настоящата икономическа политика (твърда политика за данъци и лихви) и слабия ефект от националните проекти е възможно техническа рецесия да настъпи през 2019 г., а не през 2021 г., както прогнозира Министерството на икономиката", се казва в документа.

Сегашният растеж се генерира само от голямата индустрия и правителствения сектор, твърдят анализаторите. Те предупреждават, че националните проекти на Кремъл в момента изостават от плана за изпълнение. Особено областите, които се очаква да имат мултиплициращ ефект - като дигитализацията на икономиката - отбелязват бавен напредък.

Титов, който през миналата година излезе срещу Владимир Путин като кандидат за президент, се счита за един от малкото останали икономически либерали във властовата структура и насърчава по-хлабавата парична политика на централната банка, пише германският Handelsblatt. 

Милиардерът, назначен за омбудсман на икономиката от Путин през 2012 г., също така критикува неотдавнашните увеличения на данъците. Всъщност увеличението на ДДС в началото на годината засегна особено силно търговията, където са активни много малки и средни предприятия. За да оцелеят, те трябваше да осъществят сериозни орязвания на разходите. Освен всичко друго съкратиха персонал, което направи редица компании много малки.

Въпреки това, статистическата служба отчете 0,5 процента ръст за първото тримесечие. Прогнозите на Министерството на икономиката са малко по-добри за второто тримесечие - за увеличение от 0,8 процента.

А през юни министърът на икономиката Максим Орешкин заяви, че няма признаци, че рецесията ще дойде през тази година. В същото време той предупреди, че в средносрочен план перспективите ще се влошат. Министерството очаква цените на петрола да се понижат и пазарът на вътрешните потребителски кредити да се влоши през 2021 г., което ще доведе до рецесия.

Освен това конфликтът между отделните институции, отговорни за икономическата и финансовата политика, става все по-видим. Наскоро Орешкин и гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина публично спориха на събитие за средствата за увеличаване на икономическия растеж.

Същевременно централната банка намали икономическите си очаквания за текущата година. Първоначално прогнозирайки растеж от 1,2 до 1,7 процента, по-късно банката коригира прогнозата до между 1 и 1,5 процента и наскоро заяви, че растежът на БВП вероятно ще бъде „в долния край“ на очакванията.

В същото време институтът „Столипин“ не е сам в прогнозите си за рецесия: Олег Филипов от „Руската академия на икономиката и държавните служби“ обяви изминалата половин година за „най-лошата след кризата от 1998 г.“ за редица сектори. През август 1998 г. Русия трябваше да обяви несъстоятелност. „Броят на обявените за продажба малки и средни предприятия през тази година надхвърли резултата от последните осем до девет години", каза той пред икономическата информационна агенция RBK.

Към това се добавят и външни шокове, които на пръв поглед изглежда бяха неглижирани  в първите няколко месеца на годината. Например след последните съобщения на Министерството на финансите на САЩ за следващия кръг на американските санкции срещу Русия се засилва страхът от санкции през зимата и пролетта. Рублата вече отстъпи от стойността си през последните дни.

Още по-лошото е, че заплахата от търговска война между САЩ и Китай натиска цената на петрола надолу. А това ще направи най-важната за Русия стока по-евтина. Ако Кремъл не успее да ускори прилагането на икономическите стимули за милиарди долари под името „национални проекти“, руската икономика скоро ще бъде застрашена от забавяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
https://***.fitchratings.com/site/pr/10085692
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
добре си описа живота, но не беше нужно ... хахаха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 5
julian12
преди 4 години
Разбира се, че малкият човек винаги го отнася. Но има много долни, ниски душици в този форум които мислят лошото. Пропаднали неудачници, неудовлетворени от мизерното им живуркане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 5
Valentin13
преди 4 години
аз пък не се радвам на това, което става. жалко е и мужика отново ще го отнесе. както преди 100 години, когато се надигна срещу некадърния император, дето ги беше пратил на безмислена война, без ботуши. тръгна тогава унижения народ и можеше да стане нещо велико, ако не се беше появил извратения идеологически улянов и омая с приказките си и всичко се провали. после пак мужика го отнесе.а междувременно тия дето танцуваха в салоните на царя офейкаха с парите към Франция и Франция ги прие. и сега пак ще го направи, защото за французите парите не миришат. те не са глупави като "***" отвъд атлантика, дето все санкции налага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Не позна. Става въпрос за Жълтата река, а чакащите са хора с цепки вместо очи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
А замисляш ли се, че САЩ ще наложат санкции върху дълга на русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
Очаквам тия дни, в петък, Фич да им вдигне рейтинга на Русия, ха да видим, кой крив-кой прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
julian12
преди 4 години
До река Потомак. Де Стоенча си мие цървулите и потурите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 8
многодобре
преди 4 години
....на коя река ще чакаш бре стоене? ...не виждаш ли, че работодателите ти едвам свързват двата края. ...дори малка България им е донор , за да може да продължат с перченето си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
русия ще рухне и без война, просто ще изчакаме на брега на реката да доплува трупа и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още