fallback

Цените на петрола спадат леко в очакване на иранския отговор към САЩ*

Суровоната поскъпна в предходните две сесии заради опасенията от ескалиране на конфликта и прекъсването на доставките в Близкия изток

09:24 | 07.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се понижават във вторник, докато светът е в очакване на отговора на Иран срещу САЩ. Суровинните цени достигнаха най-високите си нива от месеци насам, след като американска въздушна атака над летището в Багдад причини смъртта на най-влиятелния ирански военен генерал, припомня CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 58 цента или 0,84% до ниво от 68,33 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 62,77 долара за барел, което е понижение от 50 цента или 0,79%.

Цените се покачиха в предходните две сесии заради опасенията от ескалиране на конфликта и прекъсването на доставките в Близкия изток след атаката от 3-и януари, която доведе до смъртта на Касем Солеймани. Но някои анализатори смекчиха очакванията си за започване на пряк въоръжен конфликт.

„Иран вероятно ще се съсредоточи по-тясно върху военни цели в САЩ. Това не означава, че страната няма да продължи атаките срещу търговското корабоплаване или регионалната енергийна инфраструктура, но тези дейности няма да бъдат тежки“, прогнозират от Eurasia Group.

Междувременно цените на петрола вероятно ще бъдат увеличени от по-стриктното спазване на съкрушенията върху производството от страна на държавите от ОПЕК.

Средно членовете на ОПЕК са изпомпвали 29,50 милиона барела на ден през миналия месец, което е с 50 000 барела на ден по-малко спрямо продукцията им през ноември, съобщава проучване на Ройтерс.

В Съединените щати запасите от суров петрол вероятно са спаднали за четвърта поредна седмица поради увеличението в износа от страната, показа предварителна анкета на Ройтерс.

Шестима анкетирани от Ройтерс анализи прогнозират средно, че суровите запаси са спаднали с около 4,1 милиона барела през седмицата, завършила на 3-и януари.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,13% до ниво от 1566,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:20 | 13.09.22 г.
fallback
Още от виж още