IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Павлов: Работим върху ключови приоритети като еврозоната, ОИСР и Шенген

Икономическата ситуация в Европа и в страната ни не е добра, заяви от своя страна председателят на УС на АИКБ Васил Велев

10:35 | 28.04.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: АИКБ
Снимка: АИКБ

Заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов представи част от приоритетите на министерството пред Националния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ). Сред тях са присъединяването на България към еврозоната, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), облекчаване и ускоряване на процесите за осигуряване на квалифицирана работна ръка от трети страни, намаляване на регулаторната тежест, координацията на Стратегията за малки и средни предприятия (МСП). По думите му това ще са ключовите приоритети, върху които ще се работи фокусирано по време на служебния кабинет.

„Икономическата ситуация в Европа и в страната ни не е добра. Европа се деиндустриализира с много бързи темпове. За миналата година европейската икономика  нарасна с едва 0.4%, а за настоящата година прогнозата е отново за ръст под 1 на сто. Причините за това са много, но най-сериозните са Зелената сделка, скъпата енергия, многото регулации и липсата на човешки ресурси във всичките измерения – количество, качество, образование и мотивация. Министерство на икономиката и индустрията е нашето министерство, министерството на бизнеса. То прави икономическите политики, които засягат всички ни. Надявам се, че заедно можем да работим за подобряване на бизнес средата и подобряване на конкурентоспособността на българските компании“, заяви председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

Зам.-министър Павлов беше категоричен, че проблемите на големите мотори на европейската икономика – Германия, Швеция, Дания и Австрия неминуемо се отразяват на страната ни. И посочи, че една от основните задачи пред министерството е съвместна работа с Министерство на труда и социалната политика за забързване на процесите по привличане и задържане на квалифицирана работна ръка от трети страни, като същевременно с това обученията и преквалификацията на наличната работна ръка трябва и ще продължат.

По думите му първите стъпки, които трябва да се предприемат са идентифициране на необходимите профили на работна сила и набелязване на пазари, от които да се работи по тяхното привличане. Такива законодателни стъпки в последните дни бяха направени за кадрите в туризма, допълни Павлов.

„Стремежът е към облекчаване на целия този дълъг процес. Ролята на МИИ ще е по привличане на Службите по търговско-икономическите въпроси в държавите, набелязани като възможни пазари. Те ще оказват помощ на нашите посолство и консулства, както и ще предоставят необходимата информация за човешките ресурси и документално ще обработват информацията до достигането им на българския трудов пазар“, заяви още зам.-министъра.

АИКБ предложи на заседание на Националния икономически съвет да се разгледа възможността за въвеждане на немския модел за подкрепа на заетостта (Kurzarbeit) в България.

Моделът наподобява мярката „60/40“, а въвеждането му дава възможност за запазване на заетостта в краткосрочни периоди на ниско натоварване на предприятията в сектори, пострадали от външни причини.

По време на заседанието на Националния съвет беше обсъдено и прилагането на Европейските норми за ESG и ефект върху дейността на българските предприятия. Бяха приети и нови членове, с което Асоциацията още повече увеличи своята представителност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 28.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
andy
преди 1 седмица
Супер смешни вицове в Инвестоджокера!!! :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още