IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зорница Русинова: Бизнесът отчита огромни загуби от това, че не сме в еврозоната

Надеждите са инфлацията да се овладее в рамките на годината, каза тя

14:37 | 02.04.24 г. 2
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бизнесът изчислява огромни загуби от това, че България още не е в еврозоната, синдикатите пък изчисляват, че продължаването на валутния борд има задържащи функции. Това каза Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет на Република България и бивш министър на труда и социалната политика, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Очакванията са с влизане на България в еврозоната много голяма част от икономическите сектори да имат много по-добри възможности, каза Русинова.

Тя посочи, че всички сектори страдат от сериозните трансакционни такси по отношение на превалутирането. Според нея финансовият сектор и капиталовите пазари би трябвало също да имат доста по-сериозно развитие в България след присъединяване към еврозоната.

И бизнесът, и хората очакват да има разумност в политическата среда, каза Русинова. Тя подчерта значението на излъчването на постоянно правителство след изборите, което да работи по важните за обществото теми като икономическо развитие, образование, социални политики.  

Очакванията са инвестиционната активност да се повиши значително след влизане в еврозоната, посочи тя.

Въпреки политическите турбуленции в България надеждите са да се овладее инфлацията в рамките на годината, защото това е един от критериите за приемането на България в еврозоната, каза Русинова.

„Ние, като представители на организираното гражданско общество – работодатели, синдикати и граждански организации, наистина се надяваме тази политическа турбуленция да не се отрази на стъпките, които България е предприела по отношение на влизане в еврозоната, защото последните няколко години, бидейки част от механизма ERM II, с доста сериозна преговорна готовност още преди три години, сме почти на ръба да извървим последните стъпки. За съжаление, ни остава още малко“, каза още тя. 

Това, което се очаква оттук нататък, е, след като мине общественото обсъждане на закона за еврото, да бъде приет в парламента и да продължи подготовката по цялата нормативна база и т.нар. техническа подготовка на институциите. 

Политическите рискове продължават да са големи и в контекста на предстоящите европейски избори, подчерта Русинова. „Това, което виждаме на територията на цяла Европа, е доста сериозна дезинформация, доста сериозна пропаганда срещу демократичните ценности на Европа“, каза още тя.

Русинова призова да се гласува на европейските избори. Само така Европа ще може да продължава да отстоява своите ценности за свободно движение на пазари и хора в рамките на европейската икономическа общност, каза тя.

Надяваме се част от евроскептицизмът, който се опитва да се промъкне в Европа, да бъде преодолян и ние да продължим по пътя си напред като пълноценен член на ЕС.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 3 седмици
За загубите на народа никой не мисли! Знаете ли как се казва нещо, в което можеш да влезеш, а никога да не излезеш? Капан !! Еврозона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
doba
преди 3 седмици
'Икономическия и социален съвет на Република България' - и такова ли има?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още