IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безлов: През юни догодина може да има компромис за България за влизане в еврозоната

Приемането на европейската валута ще намали няколко сериозни риска в банковия и финансовия сектор, посочи експертът от Центъра за изследване на демокрацията

10:31 | 29.03.24 г.

Има натрупана инерция за присъединяването на България към еврозоната и е съвсем вероятно юни месец догодина да има компромис за нас. Това мнение изрази в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Той отбеляза, че влизането на България в еврозоната е политическо решение и е реалистично да бъде положително, тъй като чуждият интерес е тя да се разширява. „От гледна точка на големите страни в еврозоната разширяването ѝ е политически добре изглеждащо. Един от контрааргументите на големите критици на еврото, като Великобритания и САЩ, е колко страни искат да станат членки в еврозоната. България от икономическа гледна точка е незначима за големите икономики на ЕС и не би довела до рискове за основния европейски интерес“, смята Безлов. И посочи, че България има наполовина от сивата икономика на Гърция и това не е проблем за присъединяването на страната ни към еврозоната.

Той е убеден, че от гледна точка на контрол върху банките и финансовия сектор – особено при пенсионните фондове, „влизането в еврозоната ще намали няколко сериозни риска, за които обаче не се говори“. Той допусна, че в България хората от тези сектори имат много силен интерес да не се присъединяваме към нея.

Тихомир Безлов засегна и темата за влизането на страната ни в сухопътния Шенген. „Позицията на Австрия относно присъединяването на България към Шенген зависи от това каква коалиция ще има след изборите. Ако има коалиция между Австрийската партия на свободата и Народната партия на Карл Нехамер, вероятността България да влезе в Шенген е значително по-малка“, очаква експертът.

Безлов свърза това с геополитическите енергийни интереси. „Ако Украйна спре доставките на газ от Русия, една от алтернативите за Австрия е газопроводът през България – т.е. да се възползваме от т.нар. „хърватски път“, коментира той и обясни, че страната ни има възможност да доставя газ на Австрия и от LNG терминали. 

По думите му газовият интерконектор със Сърбия също би могъл да доставя втечнен газ и определи това като потенциален коз за България, но подчерта, че всичко зависи от това кой ще спечели изборите в Австрия. „Ако се стигне до коалиция на социалисти на Народна партия, тогава е почти сигурно за България е, че ще влезе в Шенген“, прогнозира Безлов.

Във връзка с политическата криза у нас експертът отчете, че проблемът не е само в България, а цялостно в балканските страни, където има периодични кризи в резултат от проблемния преход.

„България не е достатъчно интересна и не е в много рискова ситуация, тъй като няма конкретна полза за някой от това дали да сме стабилни, или не, е наблюдението на Тихомир Безлов. – За Румъния обаче не е така и нестабилността действително е проблем, затова и успяха да минат ротацията“.

Ще има ли напредък в борбата с корупцията у нас? Как ще се отрази политическата криза на предстоящите евроизбори?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още