IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Над 500 млн. евро годишно ще бъдат спестени след приемането на еврото

България плаща 1 млрд. лева годишно за лукса да има своя национална валута, посочи зам.-председателят на Асоциацията на кредитните посредници в България Деян Василев

16:28 | 27.03.24 г. 1

Над 500 млн. евро годишно ще бъдат спестени след приемането на еврото. Това пресметна в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Деян Василев, зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и основател и изпълнителен директор на "Кредитланд" и Moitepari. Той обясни, че според оценката на въздействие тези средства сега се дават за превалутиране от лев в евро.

Василев предупреди, че след несъстоялата се ротация съществува риск евентуалното служебно правителство да надуе харчовете, което да саботира процеса по влизане в еврозоната.

По думите му новият проектозакон на Министерството на финансите е сигнал, че започва информационната кампания за приема на европейската валута у нас. Публикуван е за обществено обсъждане и проектозаконът за въвеждане на еврото в България, чиято цел е процесът да протече безпроблемно и прозрачно.

Деян Василев отбеляза, че е възможно да има корекции по проектозакона, но е на мнение, че в момента той е написан изключително добре.

Експертът смята, че страната ни трябва да се опита да влезе в еврозоната в „най-близкия възможен момент“.

Василев подчерта, че липсата на редовен кабинет възпрепятства съдебната реформа, която е нужна за подобряване на бизнес средата у нас, и това гони част от инвеститорите. Той не спести критиката си към действията на политическата класа и я определи като „безотговорност“.

В коментар за предимствата, които ще донесе влизането на България в еврозоната, Василев посочи, че от 1997 г. страната ни е във валутен борд и имаме „евроизирана икономика, която плаща 1 милиард лева годишно разлика за лукса да има своя национална валута“.

Ще изпълни ли България Маастрихтските критерии? Добър пример ли е Хърватия за присъединяване към еврозоната?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
onezero007
преди 1 месец
И вие се имате за икономическа медия?? Само преди няколко месеца кокорчото каза, че "губим" по 500 милиона лева годишно, сега "експерта" ги направил 500 милиона евро. Вие сте копи пейст ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още