IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Членството на България в еврозоната през 2025 г. изглежда невъзможно

Ще има забавяне от 2-3 години, прогнозира Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика

12:55 | 22.03.24 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

България трудно ще изпълни критерия за инфлацията за влизане в еврозоната. Членство в нея през 2025 г. изглежда невъзможно на този етап. Това мнение изрази пред БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). И допълни, че никога не е очаквал "да бъде направен компромис с инфлацията".

„Ще има забавяне от 2-3 години на този процес на влизане в еврозоната. Компромис няма да получим със сигурност. Влизането от 1 януари 2025 г. е невъзможно за България“, прогнозира Панчев. Според икономиста има много аргументи защо не е сега моментът България да бъде приета в еврозоната, като един от тях е политическата нестабилност у нас.

Панчев посочи, че заключенията на Международния валутен фонд засягат структурни проблеми във финансите на страната. Той подчерта, че са натрупани дефицити, които трудно ще бъдат адресирани със сегашните политики и обърна внимание, че критиките на ГЕРБ съвпадат с част от изводите на международната финансова институция. „Осветяват се проблеми на финансовата стабилност, които заради поддържането на политически мир бяха затворени в тъмен килер“, коментира още икономистът.

Що се отнася до инфлационния критерий, Панчев изчисли, че сега "дупката, която трябва да бъде запълнена, е от 3,3 процентни пункта". По думите му в момента не изпълняваме критерия повече от предишния път, когато ни отказаха, въпреки че надвишаваше с по-малко от 2 процентни пункта.

Стоян Панчев смята, че няма да има исторически компромис с допълнителен конвергентен доклад. Той обясни, че стремежът към бюджетен дефицит в рамките на 3% е за сметка на задържането на различни публични системи. Икономистът припомни, че вчера парламентът взе решение Министерството на финансите да върне във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС) 1 млрд. лева. „Това ще увеличи с половин процентен пункт дефицита, зависи кога ще се изпълни решението на Народното събрание“, отбеляза икономистът.

Той не е убеден, че решение за овладяване на структурните дефицити в бюджета трябва да има с повишаване на данъци, каквито съвети даде МВФ.

Панчев предупреди, че предвид политическата нестабилност и липсата на правителство, което да е фокусирано върху процеса, страните от еврозоната няма да поемат риска да приемат точно в този момент нова страна.

Икономистът е убеден, че няма форма на договаряне между политическите партии, която дори краткосрочно да реши покриването на критериите за влизане в еврозоната. „Дори да има нова коалиция, няма да се изпълни инфлационният критерий, защото остават големите технически въпроси, които са по-важни за институционалната структура на еврозоната, и по-важни от моментното състояние на правителството“, обясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 15
cymru
преди 1 месец
Тази кремълска *** и тук ли проби. Аман от пунтюри на Маркс и Енгелс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още