IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Членството на България в еврозоната може да бъде отложено с няколко месеца

България се бори с политически сътресения, ръст на инфлацията и страховете на българите за членството във валутния съюз, пише Bloomberg

09:04 | 19.03.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Членството на България в еврозоната може да бъде отложено с няколко месеца и то да се случи от 1 март или 1 юли 2025 г., става ясно от коментар на финансовия министър в оставка Асен Василев пред Bloomberg. Страната ще поиска извънреден доклад за оценка, след като изпълни критериите за членство, допълни още той.

"Не сме се отказали от (датата - б.р.) 1 януари 2025 г.", казва Василев и допълва, че постигането на целта за началото на годината "е близо, много е близо". Досега всички 20 страни членки на еврозоната са се присъединявали към валутния съюз именно в началото на годината. Последна беше Хърватия, която прие еврото на 1 януари 2023 г.

България се бори с политически сътресения, включително поредица от крехки коалиции и временни правителства, които попречиха на усилията ѝ да се присъедини към единната валута. Войната в Украйна и енергийната криза в Европа през 2022-2023 година също провалиха плановете за постигане на целта за инфлация.

Няколко български правителства последователно се застъпваха за присъединяване към еврозоната, аргументирайки се с ползите от повишаване на жизнения стандарт и осигуряване на място на страната в еврозоната. Но страховете от по-високи цени направиха единната валута трудна за приемане от обществото, като мнозинството от българите са скептични за приемането ѝ.

Българската валута, левът, е обвързана с еврото от 1997 г. след въвеждането на валутен борд, помогнал на страната да се справи с хиперинфлационната криза, припомня Bloomberg.

Президентът на еврогрупата Паскал Донахю беше оптимистично настроен относно перспективите на България да се присъедини към еврозоната през 2025 г. Той каза, че зависи от правителството в София да каже дали ще поиска допълнителна икономическа оценка.

"България може да се присъедини през 2025 г. и цялата работа сега за посрещане на инфлационния тест тази година е от съществено значение за постигането на това", каза Донахю пред репортери в София по време на посещението си в края на миналата седмица.

Политическият смут обаче е норма за България в последните години - двете основни управляващи партии, които миналата година изградиха невероятен съюз с надеждата да спрат продължаващата задънена улица, са в противопоставяне относно административни постове и планове за реформи, което заплашва да наруши споразумението помежду им, пише още агенцията.

Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат на ГЕРБ, партията на бившия премиер Бойко Борисов, и сега управленският съюз има една седмица да състави ново правителство, което ще определи дали има стабилна коалиция, която да продължи реформите и усилията за еврото, или страната ще се насочи към нови избори, шестите за малко повече от две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 12
khao
преди 1 месец
До: Tikva007 наблюдаваш квото са ти казали от посоля, а останалото си го измисляш.... влизането в ЕЗ сме го поели като ангажимент още с присъединяването ни през 2007.... преди 17 години! ... и кви правителства очакваш да имаме, след като повечето от населението са просссти рууусороби! Квито хората, такив аи управляващите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 месец
*Няколко български правителства последователно се застъпваха за присъединяване към еврозоната, аргументирайки се с ползите от повишаване на жизнения стандарт и осигуряване на място на страната в еврозоната.* - Точно екскррементите на тези правителства наблюдаваме в момента в най-срамната политическа сввиннщина, разигравана в новата ни история. Доказани престъпници и мошеници се драчат за власт като улични псссета за парчета мъррша. Те ще ни вкарват в еврозоната! Еееббаххти и зоната, и еврото!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
Dani_2077
преди 1 месец
"се бори с политически сътресения, ръст на инфлацията и страховете на българите ..." това е МНОГО добро ... Проблемът, е че може да продължи още 3/5 години, а "страховете" може би вечно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
nkavrakov1982
преди 1 месец
Както знаем лъжите на Асен Василев,това изказване може да се преведе просто: България няма да въвежда еврото от 2025 година .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още