IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев пред Die Welt: Новите евромонети вече се секат

Ако на двата основни въпроса - енергетика и миграция - бъде намерено решение, от гледна точка на България Европа има вълнуващо бъдеще, казва финансовият министър

15:36 | 09.02.24 г. 3
Снимка: БГНЕС/Надежд Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежд Пеева

Новите евромонети вече се секат и информационните системи на банките са готови за въвеждането на еврото в България. Това казва министърът на финансите Асен Василев в интервю за германското издание Die Welt.

Припомняме, че в бюджета на БНБ за 2024 г. не са предвидени средства за евробанкноти, ако страната бъде приета в еврозоната от 1 януари 2025 г. Предвидени са обаче 44 млн. лв. за отсичане на възпоменателни монети и за производство и доставка на евромонети, както и за опаковане на сетове с евромонети.

Василев е оптимист, че страната ни ще влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г. Задлъжнялостта на България от 22% от БВП е втората най-ниска в целия ЕС и далеч под максимално допустимото ниво от 60%, казва финансовият министър в интервюто. България няма проблем и с определената в Маастрихтските критерии цел от 3% дефицит, посочва той.

Според него въвеждането на еврото би спестило много пари на българската икономика.

„Днес повече от 60% от търговията ни е с други европейски държави. От друга страна, двете различни валути досега са донесли високи трансакционни разходи, които представляват около 1% от БВП на България годишно, малко под 1 млрд. евро“, казва Василев.

Присъединяването ни към еврозоната отдавна е закъсняло, счита министърът на финансите. „От 1997 г. насам стойността на лева е обвързана с германската марка, а по-късно и с еврото. Но все още нямаме място на масата при вземането на решения. С присъединяването на България към еврозоната си възвръщаме известна степен на контрол над нашата валута“, казва Василев.

Относно икономическата ситуация в България той изтъква, че повишаването на заплатите върви с възможност работодателите да получават държавна помощ за инвестиции, които да повишават производителността на икономиката.

„Да оставим идеологията настрана“

В интервюто си пред германското издание Василев говори и по теми, свързани с бъдещето на Европейския съюз, и посоките, в които трябва да се работи. Двете теми, на които обръща особено внимание, са енергетиката и миграцията, като призовава да „приведем в ред европейското енергийно пространство“.

„Неприемливо е в Европа да имаме значително по-високи енергийни разходи в дългосрочен план, отколкото в САЩ или Китай. Това е огромен недостатък, който ще окаже влияние и върху общата валута в дългосрочен план“, казва той и дава 2030 г. като срок, в който ЕС трябва да се изравни със САЩ и Китай по енергийни разходи.

Според Василев решаването на проблема минава през комбинация от технологии и източници на енергия, които да ни направят конкурентоспособни в дългосрочен план, като дава пример с инвестициите във фотоволтаици, вятърна енергия и новите атомни мощности. По думите му дълго време Германия се е радвала на по-евтина енергия, отколкото в останалата част от Европа, но сега е изправена пред същия проблем като всички останали европейски държави.

„Необходими са координирани действия за това как можем да намалим високите разходи за енергия в цяла Европа. Това включва общи тръбопроводи и съхранение на енергия“, казва Василев, като според него това е единственият начин за намаляване на цените в дългосрочен план.

Другата тема, на която обръща внимание той, е миграцията. Именно тази тема изтъква Австрия като водеща причина за забавянето на пълноправното членство на България в Шенген. Според българския финансов министър в Европа „миграцията следва да бъде по-тясно свързана с нуждите на работодателите“.

„Преди всичко търсим хора, които могат да се интегрират в обществото, да плащат данъци и да работят“, казва Василев. На забележка от страна на интервюиращия, че позицията е спорна в Европа, министърът на финансите отговаря, че „трябва да оставим идеологията настрана“.

Според него в последните 10-15 години Европа е позволила неконтролирана миграция и „трябва да спрем да се преструваме“, че многото икономически мигранти са тук по хуманитарни причини. Темата е повдигана от българския финансов министър не за първи път, като идеята за прием на мигранти според нуждите на пазара на труда е лансирана и при предишно негово интервю за Die Welt през ноември.

„Ако на двата основни въпроса - енергетиката и миграцията - бъде намерено решение, от гледна точка на България Европа има вълнуващо бъдеще“, казва Василев пред Die Welt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 2 месеца
До: БОНВИВАН1: *** сър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
БОНВИВАН1
преди 2 месеца
Как се секът евромонети, като дори и проекта за дизайн на националната страна на разменните евромонети не е минал?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още