IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия изисква разписана правна рамка, за да позволи „въздушен Шенген“

Към момента преговори за прием по суша не се водят, няма и насрочена крайна дата

19:08 | 29.12.23 г. 4
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Австрия изисква разширяване на мисията на Фронтекс и засилен граничен контрол между България и Румъния, преди да позволи присъединяването на двете държави към Шенгенското пространство по въздух и море. Това стана ясно от думите на министъра на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер пред журналисти, цитиран от БНТ.

Карнер настоява още Европейската комисия и Европейското председателство да създадат правна рамка за разширяването на въздушното шенгенско пространство, както и да се увеличат финансовите средства от ЕК за стабилна защита на външните граници.

„С други думи, след този политически компромис, който беше обявен наскоро, сега Европейската комисия има задачата да изготви обвързващ правен текст. Звучи много технократски, но е необходимо, защото иначе може да се напише всичко", каза Карнер.

Той подчерта, че приемането на България и Румъния по въздух ще стане, когато са изпълнени и категорично зададени необходимите условия.

„Това означава значително увеличаване на защитата на първа линия на външната граница на ЕС, особено в България, Турция, но също и Румъния и Сърбия. Сухопътните граници ще продължат да бъдат контролирани, особено между България и Румъния. Освен това двете страни трябва да приемат хора, търсещи убежище, особено от Афганистан и Сирия. Какво е „въздушен Шенген“? Влизане през летищата. За нас това не е проблем, защото трафикантите не използват летища", заяви Герхард Карнер.

Към момента не се водят преговори за „сухопътния Шенген“ и няма насрочена крайна дата, подчертава австрийското вътрешно министерство.

Преди ден румънските власти обявиха, че е постигнато споразумения за отваряне на Шенгенското пространство за Румъния и България по въздух и вода от март. „Австрия пое ангажимент да продължат преговорите за отваряне и на сухопътните граници“, каза по-късно и българският премиер Николай Денков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
onezero007
преди 4 месеца
До: Damian12/// то не е само Била, има и ОМВ, Ментел - пращат им ордите корумпета от НАП, БАБХ, КЗК и т.н. и след няколко месеца Австрия ще ни се моли да влезем в Шенген. Ама наште меки китки не са свикнали на такава политика, даже не могат да разберат концепцията да си отстояваш интересите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
Damian12
преди 4 месеца
На австрийските нехетеросексуалисти дали не можем да им наложим вето за нещо важно за тях? Дали не можем да засилим проверките на австрийските бизнеси в България, като например една Била, която мачка производители и продава ***? За какъв *** ни е този въздушен и морски Шенген?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 8
aldy
преди 4 месеца
Нямаме нужда от Шенген за морски и въздушни пътувания и търговски операции. Но на слугинската папплач, докопала се до властта, и са нужни джобни пари, за които са готови да продадат и род и Родина. Защото и те са стока за продан. Затова престъпните еничари се съгласяват срещу НИЩО да приберем на наша територия сирийските и афганистански мигранти от половината ФЕС. От какъв зор ще трябва да ги хрантутим и тях, обяснения няма. Обикновено гадно предателство на национални интереси. За пореден път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 4
doba
преди 4 месеца
'Австрия изисква'. ИЗИСКВА. Моля?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още