IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Няма фиксирана дата за влизане на България в Шенген и по суша

Цел в преговорите през 2024 г. е да има дата за премахване на бариерите и за сухопътните граници, заяви Мария Габриел

15:35 | 28.12.23 г. 3
Снимка: БГНЕС/Антон Станков
Снимка: БГНЕС/Антон Станков

До момента дата за влизането на България и Румъния в Шенген и по сухопътните граници не е уточнявана нито с Румъния, нито с Австрия, нито в преговорите с Европейската комисия. Това каза премиерът Николай Денков пред журналисти, след като по-рано днес в румънска медия се появи информация за отпадане на всички граници през 2025 г. Заедно с вицепремиера Мария Габриел и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов той информира медиите за напредъка в преговорния процес за присъединяване на страната към Шенгенското пространство. 

„Това, което Австрия е поела като ангажимент, е да продължат преговорите за това кога да бъдат приети двете държави и в сухопътните граници. По никакъв начин в нашите разговори не е имало идеи за разделяне на България и Румъния“, каза още Денков.

Той посочи, че Австрия има реален проблем с високия брой нелегални мигранти, без да е гранична страна.

„Това означава, че от различни гранични държави там пристигат мигранти, без да са регистрирани предварително. Австрия има собствен реален проблем и търси начини да го реши. За съжаление, България се появява като част от тази по-обща картина“, каза Денков.

„Интересът на Австрия съвпада с интереса на България, защото и ние искаме да укрепим по-добре нашите външни граници. Няма толкова сериозно разминаване в целите, има разминаване в това как да бъдат фазирани процесите по укрепване на границите и отпадане на сухоземните вътрешни граници“, каза още премиерът.

Той уточни, че няма допълнителни изисквания към България, но около 75% от бежанците, които влизат в Австрия, не са регистрирани преди това. Затова в хода на преговорите се изисква България и Румъния да изпълняват своите ангажименти по Дъблинското споразумение.

„Това, което се изисква, е тези, които са регистрирани в България, бързо да бъдат връщани, но това е наше задължение по Дъблинското споразумение, и второто, което се иска, да си спазваме задълженията по регистриране по надлежния ред, без да се бавим – задължение, което така или иначе имаме“, каза той.

Денков допълни, че „ако няма изненади“, следващият етап по пълноправното членство на страната в Шенген трябва да последва първия и припомни, че Австрия също е приета в Шенгенското пространство на две фази.

Вицепремиерът Мария Габриел заяви, че темата за пълноправното приемане на България в Шенген ще остане високо в дневния ред и за страната ни е важна подкрепата на ЕК и съвместните мерки с държави като Австрия.

„Цел в преговорите през 2024 г. – да има дата за премахване на бариерите и за сухопътните граници“, каза тя. Габриел подчерта, че продължава активната работа с партньорите от Австрия, Румъния, ЕК и ЕС за пълноправно членство на България и Румъния в Шенген.

„При постигане на съгласие двете държави ще могат да приложат шенгенското законодателство. В края на март ще отпаднат въздушните и морските граници, а на следващ етап ще отпадне контролът и над сухоземните граници. Искам ясно да кажа, че приемането на България в Шенгенското пространство е национален приоритет за страната ни от години, по който са работили редица правителства и политици“, каза Габриел.

„Водили сме се от убеждението, че България е заслужила мястото си в Шенген и искаме да продължим да работим за това, защото Шенген е едно от основните постижения на европейския проект и мястото на България е в него“, каза още вицепремиерът и благодари на всички институции, участвали в преговорния процес и подкрепяли членството на България в Шенген.

„Когато говорим в един глас и отстояваме интересите на България, можем, постигаме и вървим напред“, заяви Габриел.

Вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че е доволен от постигнатото до момента.

„Искам категорично да заявя, че ще продължим да правим това, което е необходимо като министерство, в синхрон с премиера и вицепремиера, ще отстояваме своята позиция до вземането на крайното политическо решение“, каза той.

 Както знаете, МВР получи отлична оценка и подкрепа дори и от тези, които в момента ни възпрепятстват към пълноправното членство в Шенген“, каза още министърът на вътрешните работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 4 месеца
Тате ще ми купи колело, ама друг път..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
RoyBatty
преди 4 месеца
"Това, което Австрия е поела като ангажимент, е да продължат преговорите за това кога да бъдат приети двете държави и в сухопътните граници. По никакъв начин в нашите разговори не е имало идеи за разделяне на България и Румъния, каза още Денков." ... Това е толкова "жалко"! Супер сериозен ангажимент "да продължат да си говорят с нас"! И да не ни отделят от ракетата носител Румъния!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още