IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния влизат в Шенген по въздух и вода през март

Лидерите на ЕС са се договорили за реформа на системата за убежище и миграция, твърдят румънски източници

08:42 | 28.12.23 г. 3
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Румъния и България влизат в Шенген по въздух и вода през март 2024 г., предава БТА. Това съобщава на официалния си сайт министерството на вътрешните работи на Румъния. От ведомството уточняват, че на 23 декември са постигнали политическо споразумение със съответните министерства на Австрия и България за разширяване на пространството с Румъния и България с въздушни и морски граници от пролетта на следващата година. 

„Влизането в Шенгенското пространство ще стане по поетапна формула - първо с въздушните и морските граници, след това през годината ще има преговори за влизане в зоната за свободно движение и със сухопътните граници”, се казва в информацията на МВР на Румъния.

Засега няма официална информация от българските власти.

„Съгласуваната на ниво ЕС дата на присъединяване за въздушния и морския транспорт е 31 март 2024 г., за сухопътните граници перспективата е 2025 г.“, твърди вестник “Адевърул”, като се позовава на правителствени източници. Постигнатото споразумение трябва да бъде потвърдено до два дни с гласуване в Комитета на постоянните представители на ЕС, отбелязва изданието. 

„Материализирането на политическото споразумение в решение изисква съгласието на всички държави членки на ЕС - процедурна стъпка, която ще продължи утре, 28 декември 2023 г.“, пише още „Адевърул”.

В публикацията си вестникът допълва, че лидерите на ЕС са се договорили за реформа на системата за убежище и миграция, установяване на по-ясни правила за проверка на нелегалните мигранти при пристигането им в ЕС, премахване на биометрични данни, процедури за подаване на молба за убежище и др.

Пръв коментар на новината направи в официалния си профил във Facebook премиерът Марчел Чолаку. 

„След 13 години Румъния най-накрая ще влезе в Шенген! Имаме политическо споразумение по този въпрос! От март следващата година румънците ще се възползват от предимствата на Шенгенското пространство по въздух и море. Значението на пристанище Констанца ще нарасне значително. Също така съм убеден, че през 2024 г. ще приключим преговорите и за сухопътната граница”, написа Чолаку. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
RoyBatty
преди 3 месеца
Не е "нищо"! Подигравка е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 3 месеца
До: cyclop на теб кбо ти пука?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
cyclop
преди 3 месеца
Тоест, НИЩО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още