IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел потвърди: Нидерландия официално подкрепя България в Шенген

Това ни позволява да преговаряме от по-добри позиции с Австрия, каза премиерът Николай Денков

12:54 | 22.12.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Приветствам решението на парламента на Нидерландия, с което дава съгласието си за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство“, написа във Facebook вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Така тя потвърди появилата се по-рано информация, че нидерландският парламент е одобрил приемането на страната ни в Шенгенското пространство по всички граници.

Габриел благодари на премиера Марк Рюте и неговото правителство, които внесоха предложението през миналата седмица.

„Убедена съм, че този акт е в интерес не само на нас и нашата северна съседка, а и на целия ЕС“, пише още вицепремиерът.

За министър-председателя Николай Денков решението е било очаквано.  „Това ни позволява да преговаряме от по-добри позиции с Австрия за окончателно решение”, каза той пред журналисти. Премиерът уточни, че преговорите продължават, като за Австрия проблем е миграцията. 

Разговорите между България и Австрия, както и между Румъния и Австрия, са изключително интензивни, каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, цитиран от БТА. В разговорите участват и европейски институции, ангажирани в този процес. Министърът изрази надежда в най-скоро време още в следващите дни, да има решение и от страна на Австрия. По думите му това едва ли ще се случи преди Нова година.

„За нас по-важното е решението на Австрия, а не е толкова важно дали ще дойде преди или след Нова година“, коментира Стоянов. 

*Текстът е актуализиран към 13:00 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още