IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: След 12 години без напредък за Шенген днес можем да се поздравим

Австрия е поела ангажимент за продължаване на преговорите, за да бъдат отворени и сухопътните граници

11:27 | 28.12.23 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След дълги и сложни преговори постигнахме принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство – в началото за въздушните и морските граници. Това каза премиерът Николай Денков по време на откриването на днешното заседание на правителството, което ще бъде и последно за годината. След като поздрави българските граждани за коледните празници, той заяви, че имаме още един повод за празнуване – приемането в Шенген.

„Австрия пое ангажимент да продължат преговорите за отваряне и на сухопътните граници. Тези преговори ще са съчетани със съществена подкрепа от страна на Европейската комисия за защита на външните граници на Европейския съюз с Турция и Сърбия, за да намалим притока на нелегални емигранти към Европа. След 12 години без особен напредък по темата Шенген, днес можем да се поздравим с този безспорен успех на българската държава“, каза Денков.

След края на заседанието премиерът ще направи изявление пред медиите, заедно с вътрешния министър Калин Стоянов и вицепремиера и външен министър Мария Габриел, в което да дадат повече информация.

По-рано днес румънските власти обявиха, че е постигнато споразумения за отваряне на Шенгенското пространство за Румъния и България по въздух и вода от март. Според румънския вестник „Адевърул“, който се позовава на румънски правителствени източници, перспективата е присъединяването и по сухопътни граници да стане през 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 4 месеца
Тате ще ми купи колело, ама друг път..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
RoyBatty
преди 4 месеца
"Денков: След 12 години без напредък за Шенген днес можем да се поздравим"!!!За какво се поздравявате - че се подиграха с нас и официално ни обявиха "втора ръка хора"?Супер че от космоса като казаме няма да ни проверяват!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още