IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Формално няма пречка пред членството на България в еврозоната

Искам обективна оценка дали България отговаря на критериите за въвеждане на еврото, казва Василев в интервю за tagesspiegel.de

16:45 | 05.02.24 г. 4
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Българският финансов министър Асен Василев не очаква да има отлагане за приемането на България в еврозоната, става ясно от интервю пред германското издание tagesspiegel.de.

„Чисто формално няма пречка България да влезе в еврозоната. Геополитически и стратегически това е изключително важно за България и за Европейския съюз“, казва Василев.

„Очакваме еврозоната да не допуска политически субективизъм, а да гледа абсолютно обективно на критериите“, казва още той.

Василев посочва, че приетият бюджет за 2024 г. отговаря на критериите от Маастрихт, а 2023 г. е приключила с дефицит от 2,2%. Със съотношение на дълга от 22% спрямо БВП България се нарежда на второ място сред страните с най-нисък национален дълг в Европейския съюз, казва още той.

„Бих искал да видя обективна оценка дали България отговаря на критериите за въвеждане на еврото и на базата на тази обективна оценка да вземем подходящо решение“, казва още финансовият министър пред германското издание.

На въпрос дали българската общественост има страхове от въвеждането на еврото, Василев казва, че българската валута първо е обвързана чрез валутен борд към германската марка, а след това, от 1997 г., към еврото, а реалният обменен курс на лева към еврото е фиксиран от 2007 г.

Финансовият министър коментира по отношение на мерките за борба с прането на пари, че се планира до края на годината страната да контролира целия товарен трафик през българо-турската граница, защото цялата сухопътна търговия между Европа и Турция, Близкия изток и Централна Азия минава през тази граница. 

Василев коментира и влизането на България в Шенгенското пространство, посочвайки, че пълното присъединяване към Шенген е изключително важно за страната.

„Между три и пет процента от брутния вътрешен продукт са загубите за българската икономика от граничен контрол и забавени маршрути за доставки по шенгенските граници с Румъния и Гърция. Това са огромни загуби“, казва Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 2 месеца
Тоя защо не е в някой английски зандан?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
khao
преди 2 месеца
До: nkavrakov1982 не че ме кефи, но за протокола... инфлацията дойде отвън доста преди неговия мандат :) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още