IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Приемането на еврото няма да повиши цените

Според икономисти страната няма да изпълни критерия за инфлация в срока, необходим за въвеждане на еврото от началото на 2025 г.

10:44 | 19.01.24 г. 5
Снимка: БГНЕС/МС
Снимка: БГНЕС/МС

Няма риск от повишаване на цените в България след приемане на еврото. Това каза пред Нова телевизия министърът на финансите Асен Василев. По време на среща в Давос с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху, премиерът акад. Николай Денков, министърът на финансите и съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Кирил Петков са обсъдили следващите стъпки за влизането на България в еврозоната от 1 януари 2025 г.

„Не мисля, че притесненията са покачване на цените са оправдани. Не само гледайки какво се случи в Хърватия – 0,2% беше разликата в цените, но ако погледнем в Балтийските държави, е по същия начин. Гражданите, които често пътуват извън България, виждат, че често цените в България са по-високи от цените в Европа, така че няма риск въвеждането на еврото да повиши цените. Вървим по график и много внимателно наблюдаваме какво се случва с инфлацията“, каза Василев.

Той посочи, че конвергентният доклад, който ще излезе в края на юни, ще покаже дали България е изпълнила всички критерии за приемане на еврото. Докладът ще вземе предвид и данните за нивото на инфлацията от май.

„Работим всичко заедно, за да може на 1 януари 2025 година България да стане член на еврозоната”, каза Василев. Той посочи, че оценката за дефицита е изключително добра.

„Заради служебния кабинет там имаше въпросителни, това, че постигнахме дефицит от 2,2% се оценява изключително високо. Парламентът в момента работи за приемането на Закона за БНБ, който е последното, което се изисква, за да сме напълно подготвени законодателно за влизане в еврозоната”, уточни Василев.

По думите на финансовия министър инфлацията в България спада.

„Знаете, че декември месец тя спадна под 5% по националната мярка за инфлация, докато в еврозоната леко се повиши. Ще гледаме в следващите няколко месеца как се развива това, след което ще се направи финална преценка през юни, когато излезе докладът“, каза още той.

Според съпредседателя на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков доверието към България все повече се повишава.

„Ние трябва да бъдем в еврозоната следващия януари. До голяма степен сме спазили критериите. Компонентът инфлация спада с голяма скорост и се надяваме конвергентният доклад да покаже тези предимства. Вярвам, че ще можем да спазим всички изисквания", каза Петков.

Експерти обаче подчертават, че дали България изпълнява критериите за еврозоната, ще стане ясно след излизането на конвергентния доклад. Според журналиста Петър Илиев, икономиста Георги Вулджев и финансиста Любомир Дацов не е вярно, че инфлацията в еврозоната расте, а у нас намалява. Те посочиха, че България следва със забавяне темповете в еврозоната, затова заявеното от Асен Василев не е напълно вярно.

Вулджев смята, че до април няма да покрием критерия за инфлация, за да станем част от еврозоната от 1 януари 2025 г. Любомир Дацов вижда като проблем и вкарването на България в сивия списък за пране на пари. „Това е значителен политически проблем, ако някой го преглътне в Европа, ще бъде цяло чудо”, каза той пред Нова телевизия. По думите на Дацов причина за високата инфлация е лошият бизнес климат. Той отбеляза, че приетите данъчни закони увеличават административната тежест за бизнеса, а увеличените разходи на бизнеса се отразяват в цените.

„Много далеч сме от критерия за инфлация“, посочи Петър Илиев. „Не е реалистично, ако се движим в същата позиция, със същата бюджетна политика, политика на разходите, ние да стигнем до коефициента, който ще ни позволи да ни кажат, че изпълняваме критерия за инфлация”, каза той.

Според Вулджев липсва информационна кампания за ползите от приемането на еврото.

„Трябва да довършат това, което самият Асен Василев обяви, че ще бъде направено през 2022 г. Той обяви, че неговото министерство ще изготви доклад, който да е част от информационната кампания. Това все още не се е случило”, заяви Вулджев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
sssaaa
преди 3 месеца
Дезертиралата Ушаанккка да отива в Родната си Украйна да воюва и да се маха от нашата Родина, където е на нас Данъкоплатците на издръжка. Вече ще мобилизират жени и студенти от Нацисткото Правителство на Украйна. Ама демократично ги мобилизират, да не мислите, че го правят Недемократично. Ушшааннковв, дано теб и всичките Фекални Украински дезертьори ви Екстрадират обратно в Родината ВИ за да я браните на фронта, а не в сайтовете на чужда страна! Хайде марш и не ни лъжи за вдигането на цените!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
До: Скъсана_п а ч а Ти кво правиш тука бе, нали беше в лудницата? Я обратно да те заземяват .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 22
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
До: Alex SilverНе знам кои НИЕ си ти, че да говориш от името на всички, но само доказваш колко си празноглав и незнаещ. Айде *** и виж в последните приели Еврото дали има вдигане на цените - Литва, Латвия, Естония и Словакия. Някои в Хърватска опитаха спекулативно да,вдигнат, но много бързо свободния пазар ги освести.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Alex Silver
преди 3 месеца
Ние вЕрваме на шарллатаните. Този път няма да ни излъжат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още