IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: Депутатите приеха корпоративен данък от 15%, но с опция за облекчение

ДДС за ресторантите остава 9% до края на 2024 г., а имотният данък няма да се актуализира автоматично

21:47 | 12.12.23 г.
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Парламентът гласува на второ четене промените в Закона за местните данъци и такси, Закона за данъка върху добавената стойност и Закона за корпоративното подоходно облагане.

След хаотичното гласуване в бюджетна комисия миналата седмица депутатите днес окончателно потвърдиха отпадането на предложението имотният данък да се актуализира автоматично на всеки две години. За сметка на това беше прието при промяна на предназначението на сграда или преустройство, както и при други обстоятелства с отношение към размера на данъка, да бъде необходимо уведомление до общината.

Без изненади протече и гласуването на промените в Закона за данъка върху добавената стойност. След ожесточени дискусии за връщане на данъчната ставка за ресторантьорския бранш на 20% депутатите в крайна сметка решиха да я оставят намалена до края на 2024 г.

Депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев предложи ДДС за ресторантите да бъде възстановено на 20% от началото на годината, а диференцираната ставка от 9% до средата на 2024 г. да се прилага за общата туристическа услуга.

Тошко Йорданов от ИТН призова депутатите от ГЕРБ, БСП, ДПС и „Възраждане“ да спрат да толерират този бизнес. Има два извода: или лобито по някакъв начин ви облагодетелства, или имате скрито участие в ресторантьорския бизнес и вардите собствения си бизнес, каза Йорданов.

Депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров призова депутатите да гласуват по съвест. Той припомни тревогите на Бойко Борисов и Делян Добрев от ГЕРБ заради планирания размер на дефицита от 3%. На този фон предлагате 300 млн. лв. да отидат при ресторантьорите, каза Димитров. „Ще ви кажа и нещо, което още повече ме притеснява: Привилегиите спират реформите“, каза депутатът от ПП-ДБ.

„Нашето предложение е да не се дават привилегии на конкретни сектори, а да се правят мащабни реформи, като намаляване на общата ставка на ДДС, когато това е възможно, защото сега не е“, каза още Димитров.

Министърът на финансите Асен Василев се включи в обсъжданията, за да припомни, че за него има два варианта – или ставката за ресторантите да бъде отново 20%, или да се приемат мерки за изсветляване на бранша. С оглед на отхвърлените мерки той се обяви за връщането на единната данъчна ставка.

В крайна сметка депутатът от ГЕРБ-СДС Ирена Димова предложи туристическият бранш и фитнесите да запазят преференциалната данъчна ставка от 9% до 30 юни 2024 г., а ресторантите – до 31 декември 2024 г., и предложението ѝ беше прието. 

С промените в закона беше прието и увеличението на прага за регистрация на фирмите по ДДС от 100 хил. лв. на 166 хил. лв.

Депутатите окончателно приеха големите мултинационални и национални компании да бъдат облагани с корпоративен данък в размер на 15%. Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане обаче предвиждат и данъчно облекчение.

Първоначално народните представители отхвърлиха предложението на депутата от ГЕРБ Делян Добрев за данъчни облекчения, защото според Министерството на финансите те биха били в нарушение на регламента на ОИСР, а остатъкът от данъка до 15% би бил внесен в юрисдикцията на друга държава. Добрев обаче отправи второ предложение, според което облекчението се налага само за инвестиции, като то беше подкрепено от депутатите от ПП-ДБ, като подкрепата си изрази и Асен Василев.

Министърът на финансите посочи, че по европейската директива предвижда изключения за определен тип разходи, но изисква данъкът да бъде минимум 15%. Василев посочи, че с това предложение на Добрев има приспадане на данъка за активите.

Според депутата от „БСП за България“ Румен Гечев този вариант е разумен. „Не правим кой знае какъв компромис, спазваме директивата, но насърчаваме инвестициите“, каза той.

По-рано днес работодателски организации и търговски камари призоваха да бъдат въведени данъчни облекчения за съществен стопански принос

Отхвърлено беше предложението на депутата от ГЕРБ Десислава Танева да има възможност преотстъпеният корпоративен данък да се инвестира в нови сгради и нова земеделска техника. Финансовият министър Асен Василев обясни, че това би означавало подкопаване на плоския данък. „Това, че е минало за физически лица, не значи, че трябва да мине и за юридически, нека поне минимизираме щетата“, каза той, след като Танева уточни, че такава отстъпка вече е предвидена за земеделски стопани физически лица.

Беше отхвърлено и предложението на Румен Гечев да бъде облагана свръхпечалбата на търговските банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още