IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетната комисия остави 9% ДДС за ресторантите и прие данъчно облекчение за големи компании

По време на обсъжданията беше прокарано и ново предложение за данъчни облекчения за земеделците

20:44 | 08.12.23 г.
Венко Сабрутев. Снимка: БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ
Венко Сабрутев. Снимка: БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Депутатите в Комисията по бюджет и финанси в парламента оставиха преференциалната ставка за ресторантите в размер на 9%, приеха облагане с данък от 15% за големите международни и национални компании, но с възможност за данъчни облекчения, и се отказаха от изменения в имотния данък по време на второто четене на данъчните закони, предложени от Министерството на финансите.

Дискусиите по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, промените в Закона за корпоративното подоходно облагане и Закона за местните данъци протекоха последователно, но преди да бъдат гласувани, защото бюджетната комисия заседаваше по време на обсъжданията на военната помощ за Украйна в пленарна зала.

Множество дискусии предизвика гласуването на корпоративен подоходен данък в размер на 15% за големите международни компании с дъщерни дружества в България и национални компании с приходи над 1,5 млрд. лв.

Представители на работодателски организации заявиха подкрепата си за въвеждането на данъка, който се увеличава в съответствие с европейска директива, но при условие, че се въведат облекчения за съществена стопанска дейност заради приноса на съответните компании за икономиката.

Именно такова предложение направи и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев към законопроекта.

По информация на зам.-министъра на финансите Георги Клисурски, който присъства по време на обсъжданията, подобно облекчение означава, че разликата в данъка ще се заплати в друга европейска държава или в трета страна.

„Ако гласувате това, „Лукойл“ ще отидат на счетоводна загуба и няма да платят и една стотинка“, каза Клисурски.

Срещу идеята се възпротиви остро депутатът Венко Сабрутев от ПП-ДБ, като попита депутатите дали наистина искат да гласуват за това „Лукойл“ да не плащат.

„Ние ще подкрепим предложението, без да предлагаме подкрепа в залата“, каза Димо Дренчев от „Възраждане“.

В крайна сметка идеята за данъчно облекчение за съществена стопанска дейност беше прието с 6 гласа „за“, 5 – „против“ и 1 „въздържал се“.

Депутатите гласуваха и изненадващо предложение от депутата Десислава Танева от ГЕРБ, което предвижда част от преотстъпения корпоративен данък да се инвестира в нови сгради и нова земеделска техника.

Мартин Димитров от ПП-ДБ отбеляза, че друго предложение на Танева, отхвърлено в комисия, е минало в пленарна зала като промяна в Закона за данъка на физическите лица, и попита представителите на финансовото министерство какъв е финансовият ефект, ако и това предложение бъде прието.

Людмила Петкова от МФ посочи, че предложението може да влезе в сила само ако Европейската комисия приеме, че отстъпката е съвместима с правилата за държавна помощ и не представлява конкурентно предимство.

Заедно с предложението субсидиите на земеделските стопани до 100 хил. лв. да се освобождава от облагане, прието с промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица в пленарна зала, това би струвало на бюджета около 200 млн. лв., посочи тя.

По Закона за ДДС очаквано най-много спорове предизвика данъчната ставка за ресторантьорския бранш. Тя да стане отново 20% предложи депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев, подкрепен от колегите си Мартин Димитров и Георги Ганев. Сходно предложение направиха и депутатите от ИТН Тошко Йорданов и Павела Митова. При гласуването и на двете предложения обаче само 7 от членовете на комисията подкрепиха връщането на ставката.

„Би трябвало решенията, които взимаме, да можем да ги обясним на хората. Ако ни срещне някой и пита защо въвеждаме преференциално ДДС за ресторантьорите, но няма такова за лекарствата, няма такова за парното, няма такова за газа, какво бихте им казали?“, попита Мартин Димитров.

Венко Сабрутев посочи, че мярката е била приета, когато ресторантьорският бранш е имал нужда от нея, но сега ситуацията е различна.

По време на обсъжданията участие взе и председателят на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов, който заяви, че след намаляване на данъчната ставка има надвнесени данъци от сектора в размер на 100 млн. лв. и над 65 млн. лева повече внесени осигуровки за 2022 г. „Така че като цяло според нас всичко, което се случи, спомогна за т.нар. изсветляване. Сигурен съм, че няма сектор, който да е напълно изсветлен“, каза Алибегов.

Венко Сабрутев използва думите му като аргумент, че браншът се е възстановил след Covid кризата и няма нужда от запазването на по-ниска данъчна ставка. Той отбеляза, че като потребител е свидетел на възстановяването на ресторантите и допълни, че цените у нас са по-високи спрямо аналогични места в други държави.

Въпреки това обаче при гласуване от комисията предложението беше отхвърлено с 12 гласа против и ставката за бранша остана 9%.

Депутатите гласуваха хаотично, но против предложението в измененията на Закона за местните данъци и такси да бъде променен данъкът за имотите, така че да се актуализира на всеки две години при вдигане на цената им с над 10%.

Предстои законопроектите да бъдат гласувани финално в пленарна зала. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още