IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът измести гласуването на държавния бюджет за понеделник

Като причина беше изтъкнато отсъствието на финансовия министър

09:48 | 07.12.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание в понеделник от 13.00 ч. парламентът ще гласува държавния бюджет. Това стана ясно по време на днешното заседание в Народното събрание. По програма обсъждането трябваше да се случи тази седмица, а отлагането се налага заради отсъствието на финансовия министър Асен Василев, който участва в среща на Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН).

Това предизвика спорове между депутата от ДПС и председател на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев и лидера на БСП Корнелия Нинова.

Нинова припомни, че още при заседанието на парламента в сряда е предложила бюджетът да бъде отложен, за да може да бъдат обсъдени първо данъчните закони, но искането ѝ е било отхвърлено. Тя настоя държавният бюджет да бъде гласуван днес като четвърта точка и обвини Йордан Цонев в непоследователност.

Депутатът от ДПС обясни, че бюджетът ще бъде гласуван в пленарна зала на първо четене преди второто четене на данъчните закони, както е щяло да бъде и при гласуване вчера.

„Къде е разликата между вчера и днес? Няма го министъра. Ако беше тук, щяхме да гледаме днес държавния бюджет, а утре да гледаме данъчните закони и във вторник – останалите“, обясни Цонев. Той подчерта, че разглеждането на бюджета на второ четене ще се случи, когато е минала цяла седмица от приемането на данъчните закони и те ще могат да бъдат отразени в салдото на бюджета.

„Не искаме да правим прецедент да се гледа бюджет без министъра. Абсолютно последователно се движим“, каза той.

След като заседанието на бюджетната комисия във вторник беше отложено заради отсъствието на депутатите от ГЕРБ и ДПС, Йордан Цонев и Асен Василев проведоха среща, по време на която уточниха как да продължи бюджетната процедура. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още