IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев след среща с Йордан Цонев: Бюджетната процедура ще продължи

Финансовият министър намекна, че здравният министър трябва да подаде оставката си

15:21 | 06.12.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Процедурата по приемане на Законопроекта за държавния бюджет за 2024 г. да продължи - това са се разбрали по време на среща финансовият министър Асен Василев и депутатът от ДПС и председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев.

„Разбрахме се новата програма за приемането на бюджета да започне утре с вече приетите в комисия данъчни закони, след което следващата седмица да се приеме големият бюджет, оставащите данъчни закони и малките бюджети на второ четене, така че преди Коледа да приемем и държавния бюджет“, каза Василев пред журналисти след срещата.

По думите му бюджетната процедура ще продължи, защото е изключително важно държавният бюджет да се приеме.

„Няма как той да стане заложник на който и да е шеф, на която и да е болница“, каза Василев. Финансовият министър намекна за подкрепа на искането за оставката на здравния министър Христо Хинков.

„Правилният начин за всеки един министър е да има самостоятелност в политиката, която води. Но ако това не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, че трябва да бъде подкрепен – правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата“, каза Василев. Той подчерта, че това е неговото лично мнение и не е негова работа да иска оставката.

По-рано днес темата за държавния бюджет предизвика спорове между депутатите в парламента.

„Първо ще гласувате големия бюджет, приходите в който зависят от данъчните закони, без те да са приети. Тях ще ги гласувате после. И какво ще се окаже? Че на второ четене данъчните закони няма да бъдат приети така, както са внесени от правителството, а големият бюджет вече ще сте го приели така, както е внесен от правителството. Това е абсурд! Разберете, че повече така не може да се управлява държава!“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БНР, по повод планираното обсъждане на бюджета днес, което не се състоя.

В отговор депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев коментира, че вече има приети данъчни закони на второ четене. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов използва ситуацията, за да критикува управляващите за държавната помощ, предоставяна на Украйна.

Преди ден депутатите от ГЕРБ обявиха, че няма да гласуват законопроекти, предложени от правителството, като реакция към освобождаването на директора на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров, което не е било съгласувано с партията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още