IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казусът "Пирогов" създаде ново напрежение между управляващите*

ГЕРБ-СДС ще бойкотират заседанията на парламента заради несъгласуваното с тях освобождаване на директора на болницата

15:59 | 05.12.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Депутатите от ГЕРБ-СДС ще бойкотират заседанията на парламента заради несъгласуваното с тях освобождаване на директора на "Пирогов". Те настояват за спешна среща с партньорите си в управлението и обвиниха премиера Николай Денков, че не стои зад поети ангажименти и не взема управленските решения. 

Повод за поредната ескалация в отношенията между управляващите стана уволнението на директора на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мотивите за това са констатирани нарушения в доклад от проверка на Звено „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването, посочиха от ведомството. Междувременно обаче Софийският градски съд (СГС) спря вписването на новото ръководство на "Пирогов" заради жалба на досегашния директор Валентин Димитров.

По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Съставеният одитен доклад, съдържащ резултатите от извършения одитен ангажимент на „Пирогов“ е представен на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция. Друг мотив за взетото решение е и създаденото обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на клиники.

За изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД е назначен д-р Константин Димов, който ще заема поста до провеждането на конкурс.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова решението за уволнението на д-р Валентин Димитров е в разрез с постигнатата договореност да не се правят кадрови промени в институции и регулаторни органи без съгласуване, до подписване на регламент за предлагане на назначения. Затова от ГЕРБ са взели решение да бойкотират пленарните заседания.

"Нашата парламентарна група ще участва единствено в заседанията, които касаят приемането на българската Конституция - измененията и допълненията в нея. Няма да подкрепим нито един законопроект на Министерски съвет, докато няма реален механизъм, по който се вземат решенията. Дадохме доверие в аванс, очакваме те да преразгледат абсолютно всичките си действия и да ги синхронизират с нас", заяви Десислава Атанасова, цитирана от БТА.

Болница „Пирогов“ е на печалба, сменя се директорът, защото преди време той е огласил един случай с един съветник – Мустафа Емин, коментира председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) пред журналисти в парламента.

Това стои в основата на смяната на директора и има много причини, заради които ние да не допускаме политически натиск за смяната на един или друг човек, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС. Директорът на „Пирогов“ си върши работата, болницата е на печалба и се опитват да измислят нов скандал – с конкурсите в болницата, какъвто не съществува, допълни Ангелов. 

По-рано днес стана известно, че директорът на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен от поста. Преди дни министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че одит, извършен в болница "Пирогов" в периода юни 2022 – юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение, както и че болницата е в лошо финансово състояние.   

* Информацията е допълнена с решението на Софийския градски съд

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още