IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хинков защити решението си за освобождаването на директора на "Пирогов"

Болницата е на загуба от над 31 млн. лв., каза здравният министър

14:36 | 06.12.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Христо Хинков защити решението си за освобождаването на директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. 

Хинков даде брифинг във връзка с освободения директор на спешното лечебно заведение, след като това стана причина за поредната ескалация на напрежение между управляващите.

„Всичко, което съм предприел, е спрямо установените закони в страната, спрямо задълженията ми като министър и заставам зад моето решение“, каза той на брифинг в Министерския съвет. 

Хинков е докладвал на премиера Николай Денков „за нарушенията в „Пирогов“. „Решението за освобождаването на директора на болницата си е мое, заповедта е подписана на 27 ноември от мен, но не е влязла в сила, защото към този момент не е била връчена“, добави той в отговор на критиките от страна на ГЕРБ, че Хинков кадрува в повереното му ведомство.

Министърът заяви, че документите на предложения от него нов изпълнителен директор са внесени в Търговския регистър за вписване на 4 декември. Процедурата по освобождаването на директора на „Пирогов“ изтича едва тогава, когато в Търговския регистър е вписан новият изпълнителен директор, посочи той, цитиран от БТА.

Хинков обясни, че е освободил д-р Валентин Димитров от ръководния пост заради одитен доклад, в който са установени нарушения. Той посочи, че одитният доклад е предоставен и на прокуратурата, АДФИ, Сметната палата и на ДАНС, които от своя страна са предприели по-нататъшни действия.

По думите му изпълнителният директор на болницата е материално отговорно лице на дружеството и като такова носи персонална отговорност за всички сключени договори и плащания. Към момента финансовата загуба на „Пирогов“ – 31,4 млн. лв., се е увеличила със 7 милиона лева в сравнение с миналата година. Хинков посочи, че към момента размерът на собствения капитал на дружеството е под размера на записания, което означава, че то е декапитализирано. 

Хинков посочи, че дружеството има сключен договор с банка за заем и изплащанията не могат да бъдат отчитани като финансова печалба. 

Попитан дали може да бъде обвинен в безстопанственост и по отношение на директора на „Майчин дом“ заради наличието на друг одитен доклад, Хинков заяви, че там нещата са по-различни от казуса „Пирогов“. „Всички наднормени вземания на директора на „Майчин дом“ са декларирани по законов ред и след всички проверки, направени там, включително и проверка от прокуратурата, не бяха установени закононарушения“, посочи министърът. 

Хинков подчерта, че е консултирал действията си не само с премиера, но и с председателя на парламентарната здравна комисия  Костадин Ангелов.

Здравният министър припомни, че в момента има обжалване на решението му за освобождаването на директора на „Пирогов“. „Когато съдът се произнесе, тогава ще има или няма да има смяна на директора“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още