IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът не очаква проблеми и Бюджет 2024 ще бъде приет навреме

Започна строителството на АМ "Русе - Велико Търново"

14:54 | 03.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бюджет 2024 ще бъде приет навреме, смята премиерът Николай Денков и посочи, че е нормално да има обсъждания и различни дискусии по темата, пише БТА. Денков направи този коментар по време на церемониалната "първа копка", с която беше поставено началото на строителството на магистралата "Русе - Велико Търново".

Денков отбеляза пред журналисти след церемонията, че споровете около Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са в Народното събрание. "Питайте тях какво толкова ги притеснява. Ние си гледаме работата", каза той.

Изграждането на автомагистралата "Русе – Велико Търново", ще бъде един от основните приоритети в региона, заяви  премиерът, давайки старт на строителството. Той посочи, че Русе е "центърът на всички магистрали, които искаме да развием от пристанищата на Егейско море към Румъния, Молдова и Украйна.

Сред официалните гости на церемонията, провела се в близост до пътя Бяла – Ценово, бяха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, както и членът на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Десислава Паунова.

Магистралата "Русе - Велико Търново" е част от стратегически коридор "Север - Юг", който ще свърже пристанището в Русе с егейските пристанища в Гърция. Той е част от паневропейския коридор, който цели връзката на Егейско и Балтийско море, коментира регионалният министър по време на церемонията.

Той припомни, че освен тази магистрала, в ход е изпълнението на магистралата между Видин и Ботевград, като и доизграждането на магистрала "Хемус".

„За осемкилометровият участък, който днес откриваме, проектът е одобрен, издадено е разрешение за строеж. Средства в бюджета са предвидени“, посочи още Андрей Цеков. Министърът припомни, че строителството се финансира със средства в размер на 1,8 млрд. лева по програма "Транспортна свързаност" за настоящия програмен период  (2021 – 2027 г.).

На въпрос кога ще започне реалното строителство след днешната символична първа копка, министърът отговори, че това може да стане още утре. "Въпрос на организация от страна на строителя. Сроковете са фиксирани. Ако времето е меко и хубаво като сега, няма никаква пречка да се изпълняват земни работи. Ако паднат снегове, ще се поднови през пролетта", каза още Цеков.

Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново, допълват от правителствената пресслужба. Вторият лот на магистралата, на който беше направена първа копка днес (3 декември), представлява обход на град Бяла, като общата дължина на трасето е 35,4 км. Изграждането ще започне в 7,9-километрова отсечка, която е в землището на община Ценово, област Русе.

За нея има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалата част от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето. Проектът за изграждането на Лот 1 и 2 от АМ „Русе – Велико Търново“, е включен в програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 03.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още