IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на АПИ: Разработваме детайлна програма с проблемните пътища

„Дунав мост" е в тежко състояние, предстои основен ремонт, съобщи Ясен Йорданов

12:36 | 24.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка:АПИ
Снимка:АПИ

Разработваме детайлна програма, която да бъде представена на обществото, и то да бъде запознато с проблемните участъци и проблемните пътища с много лошо качество, тъй като са много. Това съобщи по БНТ председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Ясен Йорданов.

Той призова гражданите да изпращат сигнали до АПИ за всички проблемни участъци, които забелязват. Йорданов обясни още, че през миналата година са направени ремонти на 52 обекта с обща дължина 615 км и на обща стойност 450 млн. лв.

„В момента се извършва текущо поддържане на пътната мрежа във всички 27 области и по всички магистрали, като това не включва основни ремонти. През изминалите два месеца бяха сключени договори за няколко проекта, които ще бъдат изпълнени като основни ремонти“, посочи Йорданов и допълни, че АПИ прави оценка на риска и на пътната безопасност.

Председателят на управителния съвет на АПИ увери, че периодично се извършва подмяна на еластичните огради по магистралите и през юли са ремонтирани съоръжения за пътна безопасност, извършва се и текущо поддържане на опасни участъци по магистрала „Тракия“.

Според него „Дунав мост" е в тежко състояние и се нуждае от основен ремонт. „Ние сме подготвили тръжна процедура, която ще излезе до дни за основен ремонт. Има технически проект, скоро мостът предстои да бъде основно ремонтиран. Предприели сме спешни мерки, за да осигурим безопасността на пътуващите. Пределната цена на ремонта е около 21 млн. лв., но би могла да бъде надвишавана", коментира Ясен Йорданов.

Ясен Йорданов коментира, че публичният интерес трябва да бъде защитен при харченето на обществени средства. „Няма как да бъде субективен критерий цената. Когато е представена от кандидата за изпълнение на Закона за обществените поръчки, трябва да бъде внимателно обследвана и когато той прави предложение, трябва да е готов да го изпълни съгласно зададените технически спецификации, изисквания, които са част от тръжната документация", посочи той и потвърди, че ще изисква да се повиши нивото на работа в пътната агенция, както и изискванията към изпълнителите на проектите.

„По отношение на това да бъдат ограничени кандидати, които биха спекулирали с даване на дъмпингови цени, ние сме подготвили технически, икономически, финансови критерии, които все пак трябва да бъдат достигнати и преодолени от кандидатите. Това считам , че ще даде достатъчно добра база, за да могат да се получават цени от кандидати, които са в състояние да изпълнят поръчките“, коментира още Йорданов.

По думите му в момента претеглянето на камиони с товар се извършва от преносими кантари на ДАИ, защото сензорите за тегло от системата ТОЛ все още не са сертифицирани, макар да са монтирани преди четири години. „Някои от тях вече са излезли от строя", посочи директорът на АПИ.

Investor.bg припомня, че инж. Ясен Йорданов беше назначен за председател на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков на 8 юни. В управителния съвет бяха назначени и инж. Десислава Паунова и инж. Калоян Киров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
tetris12
преди 8 месеца
Спрете да крадете от средствата за пътища и резултата ще се промени към положителен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още