IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели и търговски камари призоваха да има изключения от корпоративния данък от 15%

От КРИБ обвиниха Министерството на финансите в лъжа за корпоративния данък

12:41 | 12.12.23 г.
Евгений Иванов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Евгений Иванов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Работодателски организации обвиниха Министерството на финансите в лъжа относно необходимостта от въвеждане на корпоративно подоходно облагане от 15% в България в съответствие с европейската директива, но без облекчения за съществен стопански принос.

„Отвратени сме от лъжите, които чухме в бюджетната комисия от представители на Министерството на финансите. Лъжи, с които целяха да заблудят депутатите в тяхното решение, в тяхното гласуване“, каза Кирил Домусчиев, председател на Конфередацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), по време на специална пресконференция. Събитието имаше за цел да подчертае позицията на работодателските организации, че подкрепят въвеждането на корпоративен данък от 15%, но не без данъчно облекчение. Домусчиев обърна специално внимание на думите на Людмила Петкова, директор на дирекция „Данъчна политика“.

Промените в законодателството засягат мултинационални компании с консолидирани приходи над 1,5 млрд. лева и самостоятелни предприятия, чийто приходи надвишават 1,5 млрд. лева годишно (750 млн. евро). По време на гласуването на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане в парламентарната комисия по бюджет и финанси Петкова посочи, че ако данъкът не бъде изцяло събран тук, разликата ще бъде внесена в друга държава.

Според финансовия експерт към КРИБ Мария Терзиева обаче работодателските организации са запознали Министерството на финансите със становища, че транспонирането на директивата в България се прави по всички правила и въвеждането на отстъпка няма да доведе до непризнаването на данъка за допустим и довнасяне на остатъка на територията на чужди юрисдикции в ЕС.

„Предложихме това да бъде изяснено на бюджетна комисия, тъй като народните представители слушат Министерството на финансите. Да бъде изяснена липсата на мотив за притеснение за въвеждане на облекчения“, каза Терзиева и посочи, че въпреки това на народните представители е обяснено, че чужди държави ще събират остатъка от данъка до 15%. Според нея това е не само некоректно, но и невярно.

Нашите организации участват в работните групи именно да се присъединим към ОИСР и внушенията, че ние работим срещу това, са абсолютно неверни, каза Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България. Той призова политиците да постъпят отговорно както по отношение на инвеститорите, така и по отношение на инвестиционния климат.

Последен шанс в 12 без 5  така нарече пресконференцията президентът на Германо-Българската индустриална-търговска камара Тим Курт. Той посочи, че много от компаниите, членове на камарата, биха били засегнати от въвеждането на данъка без облекчение.

„Още от началото искам да кажа, че сме съгласни с минималното подоходно облагане от 15%, но нямаме разбиране за това да не се въвежда облекчение за съществена стопанска дейност, когато имаме фирми, които стимулират развиването на работна ръка и влагат в материални активи в страната“, каза той. Курт посочи, че досега страната се е славела с добрия си данъчен модел и би било странно да не въведе подобно облекчение, каквото други европейски държави са приложили.

Това е последният ни шанс да апелираме за положително развитие за наша страна в днешното парламентарно гласуване, каза той.

Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България, посочи, че има два начина да се повишават средствата, събирани от данъци – единият е повишението на данъчната ставка, а другият – увеличаване на икономическия растеж. „Ние вярваме, че вторият подход е по-устойчив“, каза той.

Напът сме да загубим основно конкурентно предимство, а именно данъчно облагане, което доказано от години е една от основните причини да имаме присъствие на големи чуждестранни и български инвеститори, каза Евгений Иванов от КРИБ.

„Нашето искане не е да не бъде прилаган този данък, който се налага като минимален праг в целия свят. Ние просто искаме да можем да прилагаме тези облекчения, които нашите конкуренти прилагат“, каза той.

В събитието участие взеха представители на Американската търговска камара в България, Българо-белгийския бизнес клуб, Германо-българската индустриално-търговска камара, Конфиндустрията в България и КРИБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още