IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри глобалния данък от 15% за големите компании

Промените бяха приети на първо четене с гласовете на ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС

15:02 | 24.11.23 г.
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

С 98 гласа „за“, 37 гласа „против“ и 15 „въздържал се“ народните представители приеха промените в Закона за корпоративното подоходно облагане на първо четене в пленарна зала. Те предвиждат да бъде налаган корпоративен данък в размер на 15% върху мултинационалните компании с дъщерни дружества в България и национални групи с приходи над 1,5 млрд. лв.

В подкрепа на промените гласуваха ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС. По време на дискусиите против т.нар. глобален данък се изказаха представителите на ИТН и „Възраждане“, според които ниските данъци привличат инвестиции и повишаването им би довело до загуба на това предимство.

Парламентарната група на БСП се въздържа при първото гласуване на промените с аргумента, че ще направи предложения между първото и второто гласуване на закона. Депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев заяви, че корпоративното данъчно облагане е необходимо и ако промените не бъдат приети, държавата търпи санкции.

Промените в Закона предвиждат и създаването на нова схема за помощ на земеделските производители под формата на преотстъпен корпоративен данък.

Депутатите приеха срокът за обсъждането на промените да бъде три дни – до понеделник, 27 ноември. Същият срок те дадоха и за предложения по промените в Закона за ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още