IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха промените в Закона за ДДС на първо четене, но с уговорки

Най-много критики народните представители имаха към мерките за изсветляване на ресторантьорския бизнес

12:47 | 24.11.23 г.
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Промените в Закона за данъка върху добавената стойност бяха приети днес на първо четене в пленарна зала. Депутатите гласуваха със 102 гласа „за“, 43 гласа „против“ и 21 въздържали се. С промените се запазва нулевата ставка на ДДС върху хляба и брашното до средата на 2024 г. и намалената ставка за ДДС за ресторантьорите. Промените предлагат и въвеждането на нов праг за регистрацията по ДДС в размер на 166 хил. лв от 100 хил. лева. Предвижда се още ресторантите да използват софтуер, включен в списък на одобрените от НАП, за достъп до цялото им счетоводство.

Депутатите от ДПС гласуваха в подкрепа с уговорката, че ще внесат своите предложения за промени между първо и второ четене на закона. Заради отхвърлянето му от бюджетна комисия депутатът от БСП за България Георги Свиленски поиска прегласуване в пленарна зала, но то потвърди приемането на проекта.

Основната част от дискусиите в пленарна зала беше по въпроса за данъчната ставка за ресторантьорския бранш – дали да бъде върната до ниво от 20%, или да остане 9%, но с приемане на пакет мерки за изсветляване на бизнеса.

Тошко Йорданов от ИТН посочи, че партията му иска връщане на по-високата данъчна ставка. Да толерираш един бизнес не е свобода на икономиката, а намеса на държавата, каза той.

Депутатите от БСП обявиха, че парламентарната група ще се въздържи от гласуване на предложенията, защото има текстове, които не подкрепят.

Народният представител Венко Сабрутев от ПП-ДБ заяви, че мерките за изсветляване са необходими, защото в голяма степен ресторантьорският бранш е в сивия сектор. Държавата няма как да функционира коректно, ако няма съответните приходи, каза той.

Повод за дискусии предизвика и предложението за това специализиран софтуер, свързан с НАП, да отчита продажбите в реално време. Христо Проданов от БСП изрази подозрение, че целта е да се създадат условия за поръчка за фирма, приближена до правителството. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов неколкократно обясни, че този софтуер вече съществува и голяма част от заведенията го използват, но целта е сега да стане задължителен за всички. „Много от тези обекти го използват, но много от избягват този софтуер, който вече съществува“, каза той. Людмила Петкова от Министерството на финансите уточни, че много от обектите използват софтуер, който не е одобрен от НАП.

Няма да се разработва нов софтуер, а ще се използва одобрен от НАП, за да имат достъп до цялото счетоводство на фирмата. Затова е изискването“, каза тя.

Петкова защити и предложените мерки за изсветляване на бизнеса като алтернатива на стандартната данъчна ставка от 20%, като подчерта, че първоначалната идея на Министерството на финансите е била именно връщане на ставката. Сред мерките са задължителното притежание на ПОС терминал, изплащането на заплати по банков път и повишаване на минималния осигурителен доход на работещите в ресторантьорския бранш.

ДПС гласува въздържал се в бюджетна комисия, което беше знак към Асен Василев, че не приемаме част от екзотичните мерки“, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев. Част от тях са неприемливи за цялото Народно събрание, каза той, като спомена конкретно идеята "донос-бонус".

„Ще започна оттам, че тъй като съм участвал и в създаването на ДДС, и в цялото данъчно законодателство, винаги съм защитавал тезата за единен ДДС по много причини. Covid кризата предложи за решение въпроси и трябваше да търсим нестандартни решения и тогава надупчихме ДДС като швейцарско сирене. Още тогава предупреждавах, че връщането на ставката ще бъде трудно“, каза Йордан Цонев.

Той заяви, че депутатите имат всички възможности да отхвърлят или приемат това, което смятат за правилно, на второ четене.

„Ние ще дадем гласа си за продължаване на процедурата с ясно очертани червени линии и ще предложим между първо и второ четене кое да отпадне“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още