IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Редакциите на Бюджет 2024 залагат 2,4 млрд. лв. по-малко в приходната част

Капиталовата програма в бюджета за следващата година ще бъде разделена на две части, посочи Асен Василев

16:36 | 21.11.23 г.
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Намаление на приходната част и на капиталовите разходи с 2,4 млрд. лв. предвижда обновеният вариант на проектобюджет, представен от финансовия министър Асен Василев по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това е следствие на дискусии с партиите в парламента, които поискаха да намалим приходната част на бюджета, каза той, цитиран от БТА. 

По последна редакция в бюджета са заложени значителни публични инвестиции от почти 10 млрд. лв, което е 25% увеличение спрямо разчета за 2023 г., посочи Василев.

Предвиденият дефицит остава в размер на 3%, като по думите на финансовия министър така се спазват критериите, необходими за влизането на България в еврозоната. 

Успоредно с нарастването на заетостта, което предвиждаме, се очаква безработицата в страната да следва тенденция към намаляване, посочи Василев. Темповете на намаляване са относително ниски, тъй като безработицата е относително ниска. Очакваме средната безработица да е към 4%, а към края на периода да е 3,9%, допълни министърът на финансите. 

Василев припомни, че в основните параметри на бюджета са залегнали увеличение на минималната работна заплата и на максималния осигурителен доход.

„В Черна гора тази година минималната заплата е 1042 лв., а в Северна Македония е 946 лв. сега, в Сърбия тя е 1070 лв. Това са държави с по-малък БВП на глава от населението у нас , а в Румъния е 1296 лв. От всички наши съседи държави ние сме на опашката. Длъжни сме да не позволяваме да се оформят гета с ниско заплащане, некачествен труд и изоставени региони, защото това се случва и в развити страни, ако ножицата в доходите се отвори“, каза Василев.

Очакваме ръст на възнагражденията в икономиката, в това число и в частния сектор, с около 11% догодина, каза още той. По думите му очаква се повишение на разходите за персонал и в публичния сектор.

Данъчната система е напълно запазена, няма промени в данъчните ставки. Единствената промяна идва по линия на европейската директива за корпоративен данък в размер на 15% за компаниите с оборот на 1,5 млрд. лева, посочи Василев. В България това са основно чужди компании, с майки собственици в други държави от ЕС. От гледна точка на общата корпорация данъчното бреме не се увеличава, каза още той. 

Запазва се и данъчният кредит за отглеждане на дете, който е 6000 лева на дете. Запазва се и политиката за финансиране на образованието. Учителската заплата се запазва в размер на 125% от средната работна заплата за страната, посочи още той.

Капиталовата програма в Бюджет 2024 ще бъде разделена на две части, които ще са видими за обществото, каза още Василев, цитиран от БНР. Едната е за инвестиции в общините, а другата – за инвестиции в национални приоритетни проекти.

Според него това е пътят към истинско капиталови бюджетиране, а проектите трябва да са видими в системата за управление и наблюдение на европейски средства ИСУН. 

„В проектите на регионалното министерство имаме доста средства за автомагистрала „Хемус“, автомагистрала „Европа“, автомагистрала „Струма“, за пътя Видин – Ботевград“, посочи Асен Василев. Именно за приоритетни пътни проекти настояха представители на ГЕРБ по време на среща с финансовия министър в парламента миналата седмица като условие да се върнат в пленарна зала.

По-рано днес всички партньори в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество подкрепиха или изразиха принципна подкрепа за проекта за бюджет на НЗОК освен Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още