IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тристранният съвет подкрепи рекордния ръст на парите за здраве в бюджета на НЗОК за 2024 г.

Единствено от АИКБ не дадоха подкрепа заради липса на конкретни реформи за сектора

16:22 | 21.11.23 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Всички партньори в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) подкрепиха или изразиха принципна подкрепа за проекта на Закон за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 г. освен Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Становището на Асоциацията на индустриалния капитал в България е, че здравноосигурителната система се нуждае от конкретен план за развитие, който да е обезпечен с конкретни реформи. Изпълнителният директор Добрин Иванов обясни, че реформи в предложения проектобюджет на Здравната каса не се виждат и това е основание за организацията да се въздържи от подкрепа.

Българската стопанска камара (БСК) потвърждава принципната си подкрепа за проектобюджета на здравния фонд.

Даваме си сметка, че България е с най-ниски разходи в здравеопазването в Европейския съюз и затова трябва да се полагат усилия за увеличаване на тези средства. Има напредък в този бюджет, коментира Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). По думите му е отчетена препоръката за повишаване на средствата за профилактиката и превенцията на заболяванията.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалните в България (КРИБ) също изразиха принципна подкрепа за проектобюджета на НЗОК, както и от Съюза за стопанска инициатива.

Подкрепа за проектобюджета на НЗОК заявиха и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и от Конфедерацията на труда „Подкрепа“

По време на дискусията беше посочено, че има рекордно увеличение на средствата за здравеопазване. Заместник-министърът на финансите Георги Клисурски коментира, че това налага и завишаване на контрола по отношение на разходване на средствата. Залагат се стимули за личните лекари да извършват повече профилактични прегледи, посочи също той.

Заместник-министърът на здравеопазването Михаил Околийски коментира, че усилията са насочени към това да се обясни на хората „колко богат е пакетът“ за профилактика. По думите му само 38% от хората практикуват тези профилактични прегледи и това не е достатъчно.

Акцент беше поставен и върху желанието на Министерството на здравеопазването за осигуряване на адекватна медицинска помощ в отдалечените населени места.

Министърът на здравеопазването Христо Хинков коментира по време на обсъжданията на проектобюджета на НЗОК, че се продължава тенденцията към увеличаване на разходите за извънболнична помощ и профилактична дейност.

По думите му параметрите на бюджета показват, че се увеличава броят на неосигурените хора, за които държавата поема все повече ангажименти. „Това е проблем, който би трябвало да ни насочи вниманието към това да се увеличава възможността здравното осигуряване да обхваща все повече от населението на България“, посочи Хинков. 

„Приемаме напълно балансирания бюджет на НЗОК. Смятаме, че параметрите в проекта на бюджета създават стабилна финансова рамка за цялостното функциониране на системата", добави министърът.  

В проекта на бюджета на НЗОК за 2024 г. се предвиждат общо от приходи и трансфери 8,16 млрд. лева. Проектът е приет на заседание на Надзорния съвет на здравната каса и беше публикуван на сайта на институцията. За следващата година се предвиждат рекордните 1,13 лв. повече в сравнение с 2023 година. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още