IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвиждат се нови изследвания в извънболничната помощ

Здравната каса ще плаща за диагностика и проследяване на автоимунни заболявания

17:20 | 13.10.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Предвиждат се нови изследвания в извънболничната помощ. Това каза д-р Страшимир Генев, завеждащ дирекция „Методология на медицински и дентални дейности“ към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), цитиран от БТА.

Новите изследвания стават възможни, след като Националният рамков договор (НРД) за медицинските дейности 2023-2025 г. беше подписан на 1 септември 2023 г.

С увеличаване на диапазона на дейности в извънболничната помощ се цели реална превенция и профилактика в различни целеви групи и по възраст. "Скринингът на сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания ще се подобри. С извеждането на някои дейности от болничната в извънболничната помощ ще се доближим до високоспециализираната професионална помощ за населението и облекчаване на болничната помощ", каза специалистът.

"Новите изследвания, които досега не са били заплащани от НЗОК, а от пациентите, са свързани с диагностика и проследяване на автоимунни заболявания", допълни д-р Генев. Касата вече заплаща високоспециализирани изследвания – за нивото на витамин Д, нови маркери за сърдечна недостатъчност, както и за нивото на сърдечен тропонин.

Друга новост, предвидена в НРД, е увеличеният времеви период за оказване на здравни грижи в дома на новородени. Домашните посещения за оказване на здравни грижи в дома на новородено, които досега бяха в рамките на 14 дни, ще бъдат два пъти за шест месеца.

Предоставянето на медицински грижи за здравно неосигурени бременни жени се заплаща с трансфер на средства от Министерството на здравеопазването към НЗОК, припомни д-р Генев и допълни, че са увеличени възможностите за някои изследвания, както и броят на профилактичните прегледи. Целта е да се подобри достъпът и осигуряване на медицинска помощ в достатъчен обем за неосигурените бременни. 

Разработени са четири методики за медиците в извънболничната помощ, работещи в труднодостъпни райони в страната, каза още д-р Генев. По думите му целта е да се улесни разкриването на лаборатории, пунктове за взимане на кръв и др.

Националната здравноосигурителна каса ще заплаща рехабилитацията, подпомагана от робот, за хора, засегнати от церебрална парализа, обявиха още от фонда. Терапията ще бъде заплащана и за хора над 18-годишна възраст. Досега рехабилитацията, подпомагана от робот, се заплащаше от родителите на деца, засегнати от церебрална парализа.

В областта на болничната помощ се предвижда нова клинична процедура за ендоваскуларни миниинвазивни изследвания, която ще се изпълнява в рентгенологични структури. Досега тя се извършваше от специалисти по съдова патология, а сега се дава възможност да я извършват други специалисти. Целта е да се увеличи броят на местата, на които може да се провежда, както и да има възможност да се подобри достъпът на населението до този вид високотехнологична медицинска помощ.

Предвидена е нова клинична пътека за лъчелечение на деца, при които се налага анестезия, посочи още д-р Генев и уточни, че анестезията ще се заплаща от НЗОК.  

Всички плащания, предвидени с новия Национален рамков договор 2023 - 2025 г., ще се извършват след 20 октомври, каза Ганка Аврамова, директор на дирекция „Бюджет и финанси“ в Националната здравноосигурителна каса.

В Закона за бюджета на НЗОК за 2023 г. за първична извънболнична медицинска помощ са предвидени над 452 млн. лв., за специализирана извънболнична медицинска помощ – над 462 млн. лв., за медико-диагностични дейности – над 237 млн. лв., за болници – над 3 млрд. лв., за дентална помощ – над 274 млн. лв.

В процентно отношение увеличението спрямо 2022 г. в първичната помощ е с 24,4%, в специализираната помощ  – с 21,6%, за медико-диагностични дейности – с 14,5%, в болничната помощ – с 14,3%, в денталната помощ – с 14,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още