IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мораториумът за нови болници влиза в бюджета на НЗОК за 2024 г.

Надзорния съвет одобри с над 1,1 млрд. лв. повече в проектобюджета на фонда за следващата година

18:44 | 15.11.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Мораториумът за финансиране на нови болници и нови дейности в тях е заложен в бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г., който беше одобрен от Надзорния съвет на фонда днес (15 ноември).

Мораториумът ще важи по отношение на сключването на договори с лечебни заведения, получили за пръв път разрешение за дейност след 31 декември 2023 г., както и за такива, получили разрешение за нови дейности след тази дата. Те няма да могат да сключват договори или допълнителни споразумения с НЗОК за съответните дейности през 2024 г. От мораториума са изключени комплексните онкологични центрове, центровете за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, както и диализните центрове.

Идеята за мораториум за нови болници беше анонсирана от здравния министър проф. Христо Хинков още при встъпването му в длъжност. Пет месеца след началото на мандата на правителството Денков-Габриел здравното министерство публикува предложението за обществено обсъждане. А здравният министър настоява мораториумът да е валиден до актуализиране на Националната здравна карта. 

Проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година залага над един милиард лева (1,1 млрд. лв.) допълнителните средства. Във финансовата рамка са предвидени разходи за над 8,16 млрд. лева, или с над 1,1 млрд. лв. повече спрямо 2023 година.

Проектът е приет на заседание на Надзорния съвет на здравния фонд и е публикуван на сайта на институцията.

В проекта на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 г. се предвиждат общо от приходи и трансфери 8,16 млрд. лв. 

За здравноосигурителни плащания са предвидени 7,63 млрд. лева, като за първична извънболнична медицинска помощ са предвидени 558 млн. лв., за специализирана извънболнична медицинска помощ (включително за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение) – над 567 млн. лв., за дентална помощ – над 328 млн. лв., за медико-диагностична дейност – над 261 млн. лв., за болнична помощ – 3,5 млрд. лв.

За лекарства за домашно лечение, за медицински изделия, за диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение, за дейности по отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение, заплащани изцяло от бюджета на НЗОК, за лекарства за лечение на злокачествени заболявания и лекарства при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, включени в пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК и др. - 2 млрд. лв.

Предвидени са 60 млн. лв. за финансиране за медицинския персонал в лечебни заведения, които извършват медицински дейности в отдалечени, труднодостъпни райони или единствени изпълняват съответната дейност в общината, както и до 4 млн. лева за аптеки, работещи по договор с НЗОК, които се намират в отдалечени и труднодостъпни райони или са единствeн изпълнител за съответната дейност в общината, както и с денонощен режим на работа.

В проектобюджета са саложени над 156 млн. лв., за се гарантира адекватен и качествен достъп до лечение при необходимост по време на престоя и пребиваването им на територията на други държави членки на ЕС. В тази сума са включени и средствата, които Касата заплаща за поставяне на ваксини срещу COVID-19.

За дейности за здравно неосигурени лица са предвидени над 8,7 млн. лв.

В резерва на Здравната каса за следващата година са заложени 238 млн. лв.

Размерът на задължителната здравноосигурителна вноска за 2024 г. се запазва на 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още