IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забрана за откриване на нови болници в България предлага здравният министър

Доплащането от джоба на пациентите е заради това, че НЗОК разпределя пари към все повече болници, каза Христо Хинков

17:46 | 22.06.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ограничаване на роенето на болници в страната и решаване на проблема с доплащането за здраве от джоба на пациентите са двата основни приоритета за здравния министър Христо Хинков. Според него двата процеса са свързани и трябва да се вземат мерки. Това, което Хинков ще предложи, е временна забрана за откриване на нови болници у нас до утвърждаване на нова Национална здравна карта, която да покаже нуждите от лечебни заведения.

Днес министърът на здравеопазването обяви пред депутатите от здравната комисия управленските си приоритети за следващите 18 месеца в рамките на мандата на кабинета „Денков-Габриел“.

Съществуващата Национална здравна карта не отговаря на целите, за които е създадена, както и на Закона за лечебните заведения. Тя не дава яснота колко договора може да се сключат в даден регион, тъй като картата е основана на брой легла, обясни Хинков.

Според него заради това, че Здравната каса разпределя средства към все повече болници, се стига и до по-голямо доплащане от джоба на здравноосигурените.

Ресурсът, с който разполага Здравната каса не е достатъчен, констатира министърът. И уточни, че средствата на касата се разпределят сред повече изпълнители на медицински услуги, особено към болници, а това роене на болници води до намаляване на качеството на медицинската услуга и до доплащане от страна на пациентите, тъй като себестойността на клиничните пътеки остава една и съща. По думите му колкото повече се разпределя ресурсът, толкова повече хората ще доплащат от джоба си. Затова и сред основните приоритети на Хинков е въпросът с доплащането за здраве от страна на пациентите, тъй като по думите му то е нараснало значително.

Освен нова здравна карта са нужни и законови и подзаконови промени, които в момента не позволяват на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да отказва договори с болници.

Сред останалите приоритети на Хинков в рамките на предстоящите 18 месеца е също въвеждането на профилактичен календар за рисковите групи – да се увеличат средствата за профилактика, както и обхвата на хората в превенция на заболяванията.

Хинков ще работи и за изнасяне на повече изследвания в извънболничната помощ. Според него е необходимо да се направи анализ на клиничните пътеки, както и да се работи за замяната им с диагностично-свързани групи.

Изготвяне на критерии за качество на оказаната медицинска помощ е друг приоритет за здравния министър.

Сред приоритетите на Хинков ще бъдат и вземане на мерки за повишаване на заплатите на медицинските специалисти, намаляване на административната тежест, ефективно използване на базата данни и създаване на възможност информационната система на НЗОК и Националната здравноинформационна система „да си говорят“, както и контрол на медицинските дейности.

Изготвяне на задание за изграждане на националната детска болница е на първо място сред приоритетите, заедно с проекта за Спешна помощ, осигуряването на хеликоптерите, както и стратегията по психично здраве, каза още Хинков. Той припомни и заложените цели в Плана за възстановяване и устойчивост – за изграждане на центрове за психично здраве във всеки областен град, за изграждане на т.нар. строук центрове - за бърза и комплексна реакция в лечението на инсулти и др.

За решаване на проблема с недостига на кадри министър Хинков посочи, че трябва да се повиши привлекателността на професията, включително и тази на медицинските сестри, както и да има по-балансирано разпределение на медици в страната. Вероятно ще се увеличи държавната поръчка за лекари и медицински сестри в медицинските университети.  

Здравната комисия прие извънредно на днешното си заседание процедурни правила за избор на управител на НЗОК. В петдневен срок партиите трябва да излъчат кандидати. След предсрочното освобождаване на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев длъжността временно изпълнява подуправителят Йорданка Пенкова. Срокът, в който тя може да изпълнява длъжността, изтича на 13 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още