IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 11 държавни и 15 общински болници са стигнали нивата на възнаграждение от КТД

Анализ за нивото на неравнопоставеност на заплащането в болниците обеща здравният министър Христо Хинков

16:22 | 16.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Едва 11 от всички 61 държавни болници са достигнали нивата на заплащане на всички категории персонал, заложени в Колективния трудов договор (КТД). При общинските болници от всички 120 само в 15 са достигнати нивата на месечни възнаграждения, заложени в КТД. Това съобщи здравният министър Христо Хинков в рамките на парламентарния контрол днес.

Информацията бе поискана от Джевдет Чакъров от ДПС, който припомни, че с промени в Закона за здравното осигуряване изискването за достигане на заплащането, заложено в Колективния трудов договор, е включено и в закон.

В отчетите, с които разполага Министерството на здравеопазването за април 2023 г., 11 държавни болници са достигнали нивата на заплащане, заложени в КТД, каза Хинков, цитиран от БТА.

Държавните болници, достигнали възнаграждения, заложени в КТД отрасъл „Здравеопазване“ за всички категории персонал, са: столичните „Проф. Александър Чирков“, „Царица Йоанна – ИСУЛ“, „Майчин дом“, „Св. Иван Рилски“, Университетска специализирана болница за активно лечение по ендокринология “Акад. Иван Пенчев”, Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология, „Лозенец“, Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров”, както и Специализирана болница по пневмофтизиатрични заболявания за продължително лечение и рехабилитация – „Цар Фердинанд Първи“ в с. Искрец и Специализирана болница за рехабилитация – Марикостиново.

Общинските болници, в които нивата на възнагражденията, заложени в КТД, са достигнати, са в Берковица, Габрово, Бяла, Мадан, Девин, Благоевград, Бургас, Враца, Костенец, Стара Загора, Ботевград, Пловдив и др. 

В останалите болници частично са достигнати нивата, заложени в КТД, посочи още министър Хинков.

Държавните и общински болници са самостоятелни юридически лица - търговски дружества, управлявани от Съвет на директорите и управител, в чиито правомощия е определянето на възнагражденията, което следва да е съобразено с финансовото състояние на лечебното заведение и възможностите му за сигурно изплащане, каза още министър Хинков. 

Въпросът на депутата от ДПС включваше и информация за възнагражденията в частните болници, но министърът припомни, че в здравното министерство не постъпва информация относно заплатите на  работещите в частните болници.

Здравният министър изрази готовност за изготвяне на анализ, който да изследва нивото на неравнопоставеност на заплащането в болниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още