IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медици излязоха на национален протест в Деня на лекаря

Причината за недоволството са трудовите възнаграждения в сектора

17:33 | 19.10.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В Деня на българския лекар спешните медици в страната излязоха на протест в редица градове из цялата страна. Причината за недоволството са ниските трудови възнаграждения в сектора, а организатор е Национален синдикат „Защита”.

По думите им излизат на улицата заради трагичното състояние на Спешната помощ в страната.

Днешният протест е съвпадение с откриването на 48-ото Народно събрание, не е било целенасочено, заявиха организаторите от национален синдикат "Защита". Служителите в спешните центрове в страната искат увеличение на заплатите, промяна в категоризацията на труд, увеличение на заплащането на нощния труд, както и на ваучерите за храна. Председателят на Национален синдикат "Защита" Красимир Митов определи условията на труд в Спешната помощ като трагични.

"Не са актуализирани заплатите, това води до липса на екипи, младите хора не желаят да работят, лекари напускат страната и над 50% са в доста напреднала пенсионна възраст", заяви Красимир Митов.

По думите му се задава голям проблем, тъй като страната може да остане без центрове за спешна медицинска помощ.

Миналата седмица Министерският съвет взе решение да отпусне допълнителни разходи в размер на 9,8 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за тази година. Тогава служебният здравен министър Асен Меджидиев посочи, че до края на годината на медиците от спешните медицински центрове ще бъде отпуснато допълнително възнаграждение между 600 и 150 лв. в зависимост от длъжността. Средствата трябва да компенсират липсата на Covid добавки, които са били осигурени във времето на извънредната епидемиологична обстановка до страната до юни.

Според предварителни разчети на здравното министерство компенсацията за лекари ще бъде приблизително 600 лв. месечно, фелдшерите ще получат в допълнение 400 лв., медицинските сестри - 350 лв., парамедиците - 170 лв., шофьорите на линейки - около 150 лв. Предвидено е тези допълнителни средства да се получават от 1 октомври до края на годината.

Днес с автошествие работещите в центровете за спешна медицинска помощ в страната за кратко блокираха движението на „Орлов мост“ в София. Малко преди това протестиращите спряха и пред Народното събрание, предава БТА.

"Протестираме с искане за достойно заплащане, за добри условия на труд, за категоризация на труда на медиците, с настояване категорията да бъде изравнена с тази на работещите в пожарната", каза лидерът на синдикат „Защита“ Красимир Митов.

На днешния ден се отдава почит на Св. Иван Рилски. От 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Св. Иван Рилски, лекарите отбелязват този ден като свой празник.

Тази сутрин протестиращите се събраха пред сградата на Българската народна банка, а след това се преместиха пред Народното събрание, където поискаха среща с депутатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още