IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът отпусна пари за допълнителни възнаграждения за спешните медици

С парите ще се компенсира липсата на COVID добавки до края на годината

17:56 | 28.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министерският съвет одобри допълнителни 9,8 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за осигуряване на подкрепа за три месеца на служители в центровете за спешна медицинска помощ, пряко ангажирани с дейности по предотвратяване разпространението на COVID-19 и други заразни болести с епидемичен потенциал на разпространение.

Допълнителните разходи ще бъдат осигурени за сметка на предвидените по централния бюджет, съобщават от Министерския съвет.

Средствата ще се получават до края на годината, коментира на брифинг служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, цитиран от БТА. 

Той съобщи, че за лекарите допълнителните възнаграждения ще са по 600 лева, за медицинските сестри – по 350 лева, за фелдшерите – по 400 лева, а за шофьорите на линейките – по 150 лева и по 170 лева за парамедиците. 

Меджидиев обясни, че с парите ще се компенсира липсата на COVID добавки, които са били осигурени във времето на извънредната епидемиологична обстановка в страната до юни месец.  Така ще бъдат изравнени заплатите с предвидените размери на възнагражденията в колективния трудов договор (КТД).

Министерският съвет одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година в размер на 3,6 млн. лв. за продължаване на кампанията за поставяне на ваксини срещу COVID-19. Средствата ще осигурят устойчиво финансиране на дейността на имунизационните кабинети на РЗИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още