IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗ предлага изключение от правилото за заплатите в общинските болници

Предлагат се и възможни критерии, по които да стане това

16:52 | 29.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jonne Roriz /Bloomberg</em></p>

Снимка: Jonne Roriz /Bloomberg

Министерството на здравеопазването предлага в текстовете на Националния рамков договор, обвързващи финансирането от Здравната каса с основните заплати на персонала, да се предвиди изключение за общински лечебни заведения.

Повишаването на основните заплати на работещите в лечебните заведения до минималните нива, заложени в Колективния трудов договор в сектор „Здравеопазване“ от 2022 г., каквото изискване беше записано в анекса към Националния рамков договор за медицински дейности, подписан от НЗОК и БЛС, и готовността на общинските лечебни заведения да осигурят на служителите си съответните повишени възнаграждения, са обсъдени днес от министъра на здравеопазването в оставка Асена Сербезова и представители на Националното сдружение на общините, посочват от пресцентъра на здравното министерство.

От Сдружението на общините са заявили, че някои общински лечебни заведения изпитват затруднения, считано от 1 август, да увеличат заплатите на своя персонал, което съгласно НРД означава, че тези болници ще получат увеличение в цената на клиничните пътеки вместо средно с 25% - с 15%. В тази връзка министър Сербезова информира, че предложението на Министерството на здравеопазването е да се променят текстовете на Националния рамков договор, обвързващи финансирането на болниците от НЗОК с основните заплати на персонала, като за общинските болници, които отговарят на определени изисквания, се направи изключение.

Възможни критерии за изключение с оглед осигуряване на достъп на пациентите до медицинска помощ са лечебното заведение да е многопрофилно, повече от 70% от приходите да се разходват за възнагражденията на персонала и да се намира на определено отстояние от друга многопрофилна болница, като какво точно да е отстоянието трябва допълнително да се прецени, то тази болница и такива като нея не бива да бъдат възпрепятствани да получат предвиденото в НРД увеличение на цените на клиничните пътеки, по които работят, обясни началникът на кабинета на здравния министър Васил Пандов.

Върховният административен съд (ВАС) спря изпълнението на част от текстовете за повишаване на заплатите в болниците, записани в анекса към Националния рамков договор (НРД).

Припомняме, че минималните нива на основни работни заплати, посочени в Колективния трудов договор в сектора, са: 2000 лв. за лекар, 1500 лв. за медицинска сестра и 910 лв. за санитар.

Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още