IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС спря повишаването на заплатите в болниците

Съдът отхвърли текстовете в НРД, обвързващи плащанията на болниците със заплатите на персонала

18:21 | 18.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Върховният административен съд (ВАС) спря изпълнението на част от текстовете за повишаване на заплатите в болниците, записани в анекса към Националния рамков договор (НРД), подписан от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз (БЛС).

Съдебното решение е във връзка с жалби срещу промяната - от Националното сдружение на частните болници, и а Националното сдружение на общинските болници.

Припомняме, че до началото на август директорите на болниците трябваше да повишат заплатите на персонала до минималните нива от Колективния трудов договор (КТД) в здравния сектор - 2000 лева за лекар,1500 за медицинска сестра и 910 лв. за санитар. До август болниците бяха длъжни да приложат тези минимални възнаграждения, като в противен случай ще получат по-малко увеличение в цените на клиничните пътеки - вместо средно 25% увеличение, те ще работят с 15% увеличение в цените на пътеките. 

Вписването на възнагражденията на персонала в НРД предизвика напрежение в системата. 

Според подателите на жалбите макар лечебните заведения да се финансират от НЗОК, това не променя правното им положение на търговци и наричат конкретните текстове „нормативно вмешателство“. Специалният механизъм на финансиране, който се залага чрез НРД, според тях не е  причина държавата да се намесва и да определя по императивен начин правилата на определяне на работната заплата.

Като цяло мотивите, с котио ВАС спира действието за увеличението на заплатите, са, че промените могат да доведат до значителни вреди за жалбоподателите. 

"Направено е сравнение между изменението на сумите, които ще се получават по клинични пътеки след изменението, от което е видно, че не всички суми по КП се увеличават, нито се увеличават пропорционално. Основателен е аргументът, че въпреки увеличението на цените на някои клинични пътеки, цената на други остава непроменена или е намалена. Съдът възприема извода, че това реално ще се отрази на онези лечебни заведения, които според основните специалности и направления, по които работят, няма да ползват увеличение на цените на пътеките, а ще имат задължение да увеличат трудовите възнаграждения", пише в мотивите на съда. Според съда  "съвсем реален и непосредствен се явява рискът болниците да бъдат оставени без достатъчен финансов ресурс".

Друг мотив според ВАС е, "че увеличението на цените на пътеките не води автоматично до увеличаване на приходите. Това не са предварително изчислени бюджетни плащания, а плащания за извършена и отчетена дейност".

От ВАС допълват, че са представени и "финансови разчети и обосновки за наличието на финансови затруднения на различните по вид общински и частни лечебни заведения към момента". Според магистратите тези аргументи налагат да спрат промените в НРД и съдът намира за основателни исканията за спиране на действието на оспорените разпоредби.

Съдът отменя и изискването в НРД поне 50% от приходите на лечебното заведение да отиват за възнаграждения на персонала. Отхвърлено е решението болниците с надлимитна дейност да връща пари на НЗОК за получените помощи през пандемията по Методиката за неблагоприятни условия на работа.

Всички решения не са окончателни и подлежат на обжалване в 7-дневен срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още