IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медиците от центровете за спешна помощ излизат на протест на 19 октомври

Те настояват за ръст на основната заплата, както и на заплащането при полагане на нощен труд

16:36 | 06.10.22 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Медиците от центровете за спешна медицинска помощ излизат на национален протест на 19 октомври, съобщиха организаторите му от Национален синдикат „Защита“.

Лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари от центровете за спешна помощ в цялата страна настояват за редица увеличения, между които попадат това на основната заплата на всички работещи, на заплащането при полагане на нощен труд, на средствата за ваучери за храна. Към исканията им е и промяна на категорията труд от трета във втора. Това са част от проблемите, за чието разрешаване настоява медицинският персонал в спешните центрове, посочени от синдикат „Защита“, съобщава БТА. 

Миналата седмица Министерският съвет одобри допълнителни 9,8 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за осигуряване на подкрепа за три месеца на служители в центровете за спешна медицинска помощ, пряко ангажирани с дейности по предотвратяване разпространението на COVID-19 и други заразни болести с епидемичен потенциал на разпространение.

Допълнителните разходи ще бъдат осигурени за сметка на предвидените по централния бюджет.

Средствата ще се получават до края на годината, каза тогава служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Той съобщи, че за лекарите допълнителните възнаграждения ще са по 600 лева, за медицинските сестри – по 350 лева, за фелдшерите – по 400 лева, за шофьорите на линейките – по 150 лева, и по 170 лева за парамедиците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още