IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подсигурени са екипи за първия медицински хеликоптер

Десет допълнителни медицински екипа вече работят в спешната помощ по Черноморието

10:45 | 25.08.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на здравеопазването е готово с екипи, които да подсигурят първия медицински хеликоптер в страната. Това заяви служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев във връзка със системата за въздушна медицинска помощ, която предстои да бъде изградена и финансирана по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщава БТА.

Министърът припомни, че първият хеликоптер предстои да бъде доставен у нас през 2023 г., а следващите пет – през 2025 година. 

Във връзка с подобренията в Спешната помощ здравният министър коментира, че спешни екипи от София вече оказват медицинска помощ по Черноморието по време на туристическия сезон. Такива има в Несебър и Приморско, а от Бърза помощ – Варна има подсигурен и спешен екип в „Златни пясъци“. Общият брой на екипите е 10, като 4 от тях са от ЦСМП София, 4 – от УМБАЛ „Св. Анна“, София, и 2 – от ЦСМП Варна.

„Тази организация създадохме съвместно с Министерството на туризма, като целта е да подобрим достъпа до спешна помощ на гражданите по време на туристическия сезон, когато броят на пребиваващите по българското Черноморие се увеличава многократно. Екипите са сформирани така, че при работа на смени да осигуряват 24-часово покритие на спешността“, каза Меджидиев, цитиран от пресцентъра на здравното министерство.

Меджидиев обясни, че идеята на здравното министерство е обезпечаването на спешната помощ по черноморските курорти с допълнителни екипи от вътрешността на страната да не е еднократно, а да продължи и през следващите туристически сезони. Това обаче зависи от волята на следващото редовно правителство, подчерта министърът. 

Във връзка с отпадането на задължителното носене на предпазни маски в градския транспорт от днес министърът заяви, че ситуацията с COVID-19 у нас донякъде е овладяна.

Асен Меджидиев посети изнесената база на Центъра за спешна медицинска помощ-София в УМБАЛ "Св. Анна", за да се запознае на място със създадената организация за работа на спешните екипи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още