IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се сериозно поскъпване на здравните услуги у нас

Минимум с 30% поскъпват денталните услуги, платеният пакет по НЗОК е изключително малък, алармират от Българския зъболекарски съюз

11:46 | 23.03.23 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Медицинските прегледи и изделия, както и зъболекарските услуги са поскъпнали чувствително. Най-евтиният платен преглед при лекар вече е над 50 лева, а при професор, без направление, цената стига до 700 лева. Това каза председателят на Българската асоциация за защита на пациентите Пламен Таушанов  пред Bulgaria ON AIR. Медицинските изделия също поскъпват,  ръстът в цените при стоматологичните услуги е с 30%.

"Медицинските прегледи отдавна преминаха 50-75 лв., дори над 100 лв. при лекари, без да са професори и доценти, при зъболекарските услуги нарастването е с 30% и стават все по-недостъпни, каквито стават и медицинските изделия“, коментира Таушанов.

„Ако приемем, че за една тазобедрена става НЗОК заплаща 1500 лв., пациентът доплаща 1500-3000 лв., колкото си реши съответното лечебно заведение", посочи  председателят на Българската асоциация за защита на пациентите.

Той е категоричен, че медицинските изделия трябва да бъдат заплащани изцяло от НЗОК, без пациентите да си доплащат. "Имаме проблеми с ортопедията и травматологията: когато възрастен човек си счупи крака или ръката, той трябва да доплати 2000-3000 лв. за имплант, пирон или каквото е необходимо", даде пример Таушанов.

По думите му е съвсем нормално Здравната каса да заплаща всички медицински изделия, включително и консумативи. 

Като проблем той посочи, че НЗОК не определя какво се заплаща със стойността на една клинична пътека - каква част е за труда на медицинския персонал, колко за лекарства, колко за хранене. Гостът отново призова цената на клиничната пътека да се промени, както и да има по-добър контрол.

Председателят на Българската асоциация за защита на пациентите уточни, че ЕК е започнала процес за повишаване на сертификатите за медицински изделия. "В Източна Европа те са на по-високо ниво, а всякакви китайски стоки имат сертификат CE - този стандарт не е достатъчен. Затова ЕК се занимава с този въпрос, но поставя и въпроса за преходен период, за да не останат пациентите без медицински изделия", уточни Таушанов.

Минимум с 30% поскъпват денталните услуги, платеният пакет по НЗОК е изключително малък

"Минимум с 30% е необходимостта от повишаване на цената в сферата на денталната медицина", заяви зам.-председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Борислав Миланов.

Той подчерта, че НЗОК е институцията, която трябва да договори достатъчен брой дентални услуги, които да осигурят денталното здраве на пациентите. При децата това се осъществява, но при възрастните този пакет е изключително малък, изтъкна д-р Миланов и добави, че тази година нищо не е променено в сравнение с 2022 г.

Доц. д-р Бойко Бонев от Катедра "Обществено дентално здраве" към Медицинския университет посочи на свой ред, че е нормално при такава голяма инфлация да има корекция на цените и в тяхната област. 

"Цените при нас се формират въз основа на голяма група от фактори, всичко се повишава. Не е реално да мислим, че цените може да се запазят. Вече има едно увеличение на цените, но всички опитваме да бъде в рамките на нормалното. Политиката на НЗОК изключва голяма част от здравните потребности на хората. В основни линии това прави помощта по-недостъпна за пациентите", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Миланов обърна внимание, че всички материали в сферата на денталната медицина се внасят от чужбина и са на европейски цени, които са поскъпнали в пъти. Зам.-председателят на БЗС поясни, че се съобразяват донякъде и с възможностите на пациентите.

От Българската болнична асоциация (ББА) искат вдигане на здравната вноска и включване на застрахователи в системата.

„Едно увеличение на здравната вноска ще реши проблемите на здравеопазването, също така ние подкрепяме идеята на БЛС да се въведат и застрахователните дружества в системата, за да могат хората да ползват здравни услуги и да не плащат от джоба си“, коментира по Нова телевизия зам.-председателят на Българската болнична асоциация (ББА) Андрей Марков.

„В момента средно за Европа страните отделят за здравеопазване около 9%. Ние в България сме близо до това ниво на разходите за здравеопазване, но лошото е, че плащаме половината от тях от джоба си. Това е големият проблем. Сега, през 2023 г., плащаме 28,40 лв. за здравна вноска, тази сума трябва да се промени на не по-малко от 60 лв., при това нещата са динамични, говорим за сегашния момент, за конкретния период“, допълни той.

Марков беше категоричен, че застраховането ще реши проблема на хората, на които се налага да плащат като пациенти в тежки състояния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 1 година
https://investor.bg/a/521-zdraveopazvane/371631-zashto-razvitieto-na-meditsinskiya-turizam-v-balgariya-e-v-zastoy - ами вдигнете цените с още 30% и се чудете що нема туристи... :) Уникални сме в БГ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: Един Българин... нема философия , взимаш един стол , слагаш го в едно кабинетче и почваш ... караш без снимки , без нищо ... подбий им цените ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: Един Българин консумативите им постоянно поскъпват, плюс и те искат някой лев в повече да изкарат. Не гледай, че официалната инфлация е 4-5%. Реалната е 40-50.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Един Българин
преди 1 година
КЗП да им направи проверки. Зъболекарските услуги са нарастнали с над 50% за година и половина. Не е нормално това особено за зъболекарско кабинетче с един стол, без снимки, без нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още