IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри субсидирането на областните болници от държавата

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за лечебните заведения

13:54 | 11.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дава се възможност на държавата да подпомага финансово областните болници в страната.

С приетите на първо четене промени в Закона за лечебните заведения депутатите одобриха здравното министерство да финансира дейности в областните многопрофилни болници. С промените се осигурява правна възможност за субсидиране на областните многопрофилни болници за активно лечение,

Законопроектът бе гласуван единодушно със 180 гласа "за", предава БТА.

"Областните болници имат особено място в националната система на здравеопазването", посочи при представянето на законопроекта неговият вносител Костадин Ангелов от ГЕРБ. Той отбеляза, че областните болници са с водеща роля в обезпечаването на здравето на населението в 28-те области в страната и са основна опора и изпълнители на държавната политика в тази дейност. Той допълни, че те изпълняват съществени задачи при спешното здравеопазване и при извънредни ситуации и аварии.

По думите му областните многопрофилни болници имат и редица незадължителни за останалите лечебни заведения задължения, сред които обезпечаването на дейности, свързани със съдебна медицина, патоанатомията, приема на здравнонеосигурени спешни пациенти. Това означава разходване на финансов ресурс, поддържане на кадрови потенциал, коментира депутатът.

В хода на дискусията Марио Рангелов от ДПС заяви, че ще подкрепят законопроекта. Той посочи, че от партията ще направят предложение за промени, свързано с УМБАЛ „Георги Странски“ в Плевен, която, макар и изцяло държавна, изпълнява функциите и на областна, тъй като е една от най-големите в страната и е гръбнакът на здравеопазването за цяла Северна България. Според партията в законопроекта трябва да бъдат добавени и общинските болници в отдалечени райони, макар те да се субсидират и в момента по линията на специална наредба.

Илиян Йончев от "БСП за България" също заяви подкрепа за предложения законопроект и също заяви готовност за предложения за промени между първо и второ четене.

Подкрепа за законопроекта изразиха и от "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

Васил Пандов ("Продължаваме промяната") коментира, че ще направят предложение за прецизиране на текста, като изрично бъде разписано, че тези средства да бъдат разходвани за осигуряване на възнагражденията на работещите в областните болници, а не за инвестиционни намерения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още