IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо 50 болници в страната са на ръба на оцеляването?

Недостатъчното публично финансиране и липсата на втори и трети стълб на здравното осигуряване са основни проблеми

11:09 | 08.11.22 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Около 50 болници в България са на ръба на оцеляването, затънали в дългове и в невъзможност да изплащат заплати на служителите си. Това стана ясно от думите на Андрей Марков от Българската болнична асоциация (ББА) и Спас Спасков, бивш директор на „Пирогов“, пред Bulgaria ON AIR.

Големият проблем на болниците в България е свързан с недостатъчното публично финансиране на системата, като той се допълва от факта, че не развиваме втори и трети стълб на здравното осигуряване. Това са основните стъпки, които трябва да се предприемат за балансиране на финансовото състояние на болниците у нас, категорични са събеседниците.

„Основните проблеми са малко публични пари в здравната система и невъзможност те да бъдат надграждани с втори и трети стълб, както е във всички европейски страни“, обобщи Марков. 

„Около 14-15% от българските граждани не се осигуряват здравно, защото не вярват в системата", цитира статистика Спасков. Бившият директор на най-голямата спешна болница в страната е на мнение, че е необходим по-добър мениджмънт в болниците, тъй като по негови думи в държавните болници имаме политически назначения, а не бизнес управление.

Гостите коментираха казуса с белодробната болница във Варна, която може да остане без ток заради задължения в размер на над 77 хил. лева. Служителите ѝ не са получавали заплати от 10 месеца.

„Това лечебно заведение не е изплащало заплатите на своите служители близо година. След като не са плащали възнаграждения и ток, най-вероятно не са покривали и други разходи, така че това е само част от дълга им“, посочи Спас Спасков.

Той обясни, че белодробната болница във Варна е получила предупреждение за спирането на тока още преди година. "През това време не са предприети никакви мерки от ръководството и от собствениците. Общината е решила да не подава никакви средства към болницата, което само по себе си може да бъде тълкувано като път към ликвидация на болницата", коментира той и допусна, че вероятно е било взето решение за закриване на общинската болница.

Според Андрей Марков положението, в което се намират болниците, е ужасяващо тежко. „В момента цялото здравеопазване се намира в подобна ситуация и 77 хил. лева дълг са ужасно малко на фона дълговете на останалите болница и задълженията на болниците към гражданите", смята той. 

„Заложена е бомбата за още 50 болници в подобна ситуация", каза Марков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Frosty
преди 1 година
В бг Шефовете на болници милионери - трупат купища имоти и злато, болниците им пред фалит, болните в бегетовицата зарязани без животоспасяващи лекарства и без достъп до квалифицирана медицинска помощ са принудени да търсят помощ и лечение в Турция или в други чужди държави това е "здравеопазване" по бай ганьовскискоро няма да остане население на тази про клета територия, което да бъде лекувано....Обаче по-важното е да се помага на украинците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
бялата мафия от убийци искат още пари... малко са им! ... а едно време това беше реномирана професия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Написал съм, че всеки ден М.Р.А.Т ПО 300 души. Забраняват ни дори да кажем, че народът измира напълно правилно, заради това няма никаква реакция от години, че сме най-бързо измиращото племе тъдява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Недостатъчното публично финансиране и липсата на втори и трети стълб на здравното осигуряване са основни проблеми === То требе да са го причинили марсианците, щото никой друг, освен тях, не се интересува от здравето и живота на българите. И те ***, всеки Божи ден по над 300, 2/3 от които са от сърдечно-съдови заболявания. А "мисирите" гулу-гулят само за Ковид. Така се постъпва с излишните и ненужни народи. Те са осъдени на изчезване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Евроатлантическите "ценности" изискват болниците да са търговски дружества, които като бакали да търгуват със здравето и живота на хората, приравнявайки ги с добичета. За една окупирана колония сме си повече от добре. Щото може да е и още по-зле. Ето пак се надигат да ни ваксат с вакса за ланския сняг. Снегът отдавна го няма, но те упорито си пробутват опасната стока с минал срок на годност. Която никой не е доказал, че някога е била в годност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
Frosty
преди 1 година
В бг Шефовете на болници милионери - трупат купища имоти и злато, болниците им пред фалит, болните в бегетовицата зарязани без животоспасяващи лекарства и без достъп до квалифицирана медицинска помощ са принудени да търсят помощ и лечение в Турция или в други чужди държави....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още