IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличение на цените на клиничните пътеки с поне 50% искат болници

Здравният министър в служебното правителство очаква ръстът да бъде до 35%

11:32 | 24.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бюджетът на Здравната каса за догодина трябва да се съобрази с темпа на инфлацията, но и с недофинансирането на клиничните пътеки. От Българската болнична асоциация (ББА) настояват цените на клиничните пътеки да се вдигнат с поне 50% поетапно. Здравният министър в служебния кабинет Асен Меджидиев пък си постави за цел постигане на увеличение до 35%.

Заради растящото напрежение, прераснало в национален протест, във връзка с възнагражденията на медицинските специалисти министър Меджидиев предложи да бъде направено увеличение на цените на клиничните пътеки.

Миналата седмица Министерството на здравеопазването, Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) се споразумяха за увеличаване на цените на клиничните пътеки с между 12 и 20%, по които здравният фонд заплаща на болниците за осъществена дейност.

В момента се водят преговори за трайно и устойчиво увеличение на цените на клиничните пътеки за следващата година. Целта е да постигнем и по-добро качество на услугата, да завишим стойностите на някои дейности, които са недофинансирани, каза служебният министър Асен Меджидиев пред БНР вчера.

„В момента се водят преговори за корекция на клиничните пътеки, тъй като това увеличение от 25%, което беше дадено през миналата година, е дадено с разчет за тази година, която изтича, като е сметнат дори да се използва резервът на касата. Ние искаме увеличението, което ще се получи за следващата година, да бъде трайно и устойчиво, то да хване и тези последните два месеца на годината и устойчиво да остане за цялата следваща година, за да могат болниците да получат ресурса, с който наистина да имат възможността да увеличат възнагражденията на лекари и медицински сестри“, каза министърът.

Правят се изчисления, така че да се получат реални цифри и парите със сигурност да бъдат осигурени за следващата година. Със сигурност увеличението ще обхване тези 25%, които са дадени от миналата година, и ще се увеличи. Не мога да кажа още, между 5 и 12-13% допълнително. Ще се стараем да постигнем увеличение между 31-35%, посочи служебният министър на здравеопазването. 

Клиничните пътеки да се вдигнат с поне 50%, настояват от Българската болнична асоциация (ББА).

Зам.-председателят на ББА Иван Тодоров коментира пред Bulgaria ON AIR, че заради високата инфлация „един лев днес осигурява много по-малко здравеопазване, отколкото е било вчера“.

„След две години криза и голяма тежест, която се понесе от българските лечебни заведения, те са на ръба на изтощението“, коментира той.

По думите му след пандемията икономически утежнена ситуация поставя под заплаха качеството на медицинските грижи и тяхното оцеляване.

Тодоров каза, че болничните заведения в цяла Европа призовават правителствата за спешни мерки за спасяване на сектора. "В Германия говорят за опасност от затваряне на лечебни заведения поради голямото увеличение на цените на енергоносителите. И при нас има огромна опасност да се стигне до фалити на болници“, смята той.

"Българското здравеопазване страда от хронично недофинансиране. Клиничните пътеки, въпреки че бяха увеличени с около 25%, бяха недофинансирани и преди това. А Спешна помощ и РЗИ са една от част от здравеопазването. Болничната помощ е друга част. Трябва да се предвидят средства за всички части", подчерта Тодоров.

От ББА смятат, че първото нещо, което трябва да се направи, е освобождаване на натрупания резерв в НЗОК.

По думите му новият бюджет на Здравната каса трябва да се съобрази с темпа на инфлация, но и с недофинансирането на клиничните пътеки. В някои сектори имаше 50% недофинансиране на клиничните пътеки. Нашите изследвания показват, че поне с 50% трябва да се увеличат клиничните пътеки. Осъзнаваме, че това е невъзможно, затова трябва да има поетапно увеличаване. Минимумът сега е с ръста на инфлация", добави Иван Тодоров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още